Pitches InfraTech Innovatieprijs tonen hoe Future Proof de sector is

Pitches InfraTech Innovatieprijs tonen hoe Future Proof de sector is

Negen verschillende infra-innovaties presenteerden zich afgelopen week aan de vakjury van de InfraTech Innovatieprijs 2019. Stuk voor stuk zijn het producten, processen of vernieuwende samenwerkingsverbanden die maken dat de Nederlandse infrastructuur ook in de toekomst op het hoogste niveau kan blijven presteren. Juryvoorzitter en voorman van Bouwend Nederland Maxime Verhagen toonde zich onder de indruk van de pitches. “Deze innovaties tonen aan dat de infrasector veel vernieuwingskracht bezit. Dat moet ook als we de infra Future Proof willen maken en houden.”

Product
De eerste drie dingen mee naar de prijs in de categorie productinnovatie. De Delftse start-up Field Factors presenteerde met Bluebloqs een oplossing voor de steeds drogere zomers in combinatie met de steeds zwaardere buien. Volgens jurylid en concerndirecteur stadsbeheer van de gemeente Rotterdam, Gerben Wigmans, “kunnen Bluebloqs een goede bijdrage leveren aan het afkoppelen van hemelwateropvang rioolsystemen.”

KWS presenteerde vervolgens hun plastic road: fietspaden en wegen van gerecycled polypropyleen. Jurylid en CEO van Tauw, Annemieke Nijhoff was onder de indruk van de CO2-besparing die met de innovatie behaald kan worden.

Strukton Civiel beklom het podium samen met de provincie Friesland en toonde de eerste biobased beweegbaar brugdek. “Goede innovatie op het gebied van circulair bouwen”, stelde jurylid en Rijkswaterstaat-directeur Cees Brandsen. “Deze brug heeft het in zich om de Toyota Prius van de bruggenbouw te worden.”

Proces
BAM Infra presenteerde een compleet nieuwe manier van werken die komt kijken bij het 3D-printen van en complete betonnen brug. “Prachtig”, oordeelde juryvoorzitter Verhagen. “Al zal hiermee ook de uitvraag bij aanbestedingen anders moeten.”  Vervolgens was het de beurt aan het ministerie van Binnenlandse Zaken dat met het online systeem Geo-Kennis-op-maat de ondergrond van Nederland minutieus in kaart bracht. “Dit vraagt nog wel om een gedrags- en cultuurverandering in de bouw”, stelde Cees Brandsen.

De provincie Zuid-Holland pitchede daarop hun Weg van de Energietransitie. Annemieke Nijhof bleek erg gecharmeerd van het feit dat Zuid-Holland in aanbestedingen probeert om al bestaande innovaties een kans te geven.

Samenwerking
In de categorie vernieuwende samenwerking beet het CROW het spits af. Hun Asfaltkwaliteitsloket brengt verschillende partijen bij elkaar om asfalt innovaties voor het voetlicht te brengen. “Als dit resulteert in minder proefvakken door het hele land, word ik enthousiast”, stelde Cees Brandsen. De Provincie Drenthe presenteerde vervolgens het Innovatieatelier, waarin de drie noordelijke provincies en de markt in Noord-Nederland samenwerken om de vele infraprojecten van de afgelopen jaren op tijd te realiseren. “Een voorbeeld voor andere provincies”, vond jurylid en Strategic Product Designer aan de TU Delft Tomas te Velde. De Provincie Noord-Holland presenteerde namens een grote groep aannemers, ingenieursbureaus en gemeenten hun plan voor het bouwen van bruggen volgens de IFD-principes: Industrieel, Flexibel en Demontabel.  “Een hele belangrijke ontwikkeling om te leren van andere sectoren waarin industriële toepassingen aan de orde van de dag zijn”, zei Annemieke Nijhof.

Minister
De vijfkoppige jury heeft nog een krappe maand om tot een definitief eindoordeel te komen. Op 16 januari 2019 tijdens InfraTech in Rotterdam Ahoy zal minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, de InfraTech Innovatieprijs aan de winnaars uitreiken

Website Rotterdam Ahoy

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top