Pilot: 5G monitoring in bouw en infra met trillingssensoren

Pilot: 5G monitoring in bouw en infra met trillingssensoren

Een gebouw of gebied monitoren op trillingen en realtime meekijken op afstand. Deze wens van MUG Ingenieursbureau wordt binnenkort werkelijkheid binnen het 5Groningen pilotproject ‘5G monitoring in bouw en infra’. 

MUG werkt hierbij nauw samen met Omnidots, een bedrijf uit Winsum dat slimme trilling-sensoren levert.

Betaalbare en slimme trillingssensoren
Omnidots maakt sensoren om trillingen te meten. De trillingssensoren van Omnidots kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet, zoals het meten van trillingen in gebouwen of tijdens infrastructurele projecten. “Omnidots wil de sensoren met de technologie van morgen nog slimmer en beter maken”, vertelt Marko Bolt, eigenaar van Omnidots. Het is mogelijk om direct en op afstand gegevens in te zien. Dit maakt de sensoren voor partijen als MUG Ingenieursbureau erg interessant.

 

Meten en direct weten
Volgens Hans Hainje, Afdelingshoofd Geo-ICT & Geo-Info bij MUG Ingenieursbureau, is de komst van betaalbare sensoren een grote uitkomst. MUG Ingenieursbureau houdt zich onder andere bezig met metingen en ruimtelijke analyses ten behoeve van (toekomstige) bouwprojecten. “In de huidige situatie kun je een patroon eigenlijk alleen achteraf verklaren”, aldus Hainje. “We meten op een bepaald moment, en een week later meten we weer. Doordat we pas achteraf de meetresultaten hebben, kunnen we niet altijd direct inspelen op een bepaalde situatie.”

Het gehele interview is hier te lezen.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top