De opmars van de digitale tweeling

De opmars van de digitale tweeling

Belangrijk thema bij YII 2020

 

Dat de jaarlijkse Year in Infrastructure-conferentie van Bentley Systems dit jaar online werd gehouden, mag natuurlijk geen verrassing heten. De softwaremaker hield daarbij eenzelfde soort programma aan als gebruikelijk, inclusief de keynotes over de ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur, interactieve sessies en natuurlijk de uitreiking van de Year in Infrastructure 2020 Awards. Te veel om alles te behandelen, dus in dit artikel vooral aandacht voor de ontwikkelingen bij Bentley Systems op het gebied van digitale tweelingen. 

Door Lambert-Jan Koops

iTwin Enabling: ontwerp-, revisie- of simulatiesoftware aanpassen zodat deze op te nemen is in specifieke digitale tweeling-workflows.

De uitvoering van het nagenoeg gebruikelijke programma had als gevolg dat er weer een overvloed aan nieuws uit de Bentley-koker kwam. Belangrijk aandachtspunt was daarbij onder andere weer, of nog steeds, het gebruik van digitale tweelingen en de software die Bentley Systems daarvoor biedt.
In de Design Integration-update die het bedrijf gaf, werd een aantal belangrijke vragen gesteld: wanneer wordt een digitale tweeling nu eigenlijk waardevol? Is dat wanneer de digitale tweeling continu wordt gevoed met real-time IoT-gegevens? Is het wanneer de digitale tweeling de operationele werkzaamheden volledig ondersteunt? En heeft het zin om überhaupt te investeren in een digitale tweeling wanneer het gewenste niveau niet meteen kan worden gehaald?

Volgens Bentley Systems zijn digitale tweelingen nuttig tijdens alle stadia van de levenscyclus van een project en leveren ze evengoed een belangrijke bijdrage tijdens de ontwerp- en planningsfase als tijdens de bouw en het gebruik van de assets.
Veel gebruikerscases van digitale tweelingen draaien om visualisatie en simulatie, zo is Bentley Systems opgevallen. Visueel begrip verbetert daarbij de communicatie en interactie met belanghebbenden, maakt multidisciplinaire samenwerking en coördinatie mogelijk en verkort de evaluatie- en goedkeuringscycli. Simulatie stelt organisaties in staat om snel en zonder risico’s alternatieve scenario’s te verkennen.

iTwin Enabled
Om er zeker van te zijn dat de open modellering- en simulatie-omgevingen van Bentley Systems een bijdrage kunnen leveren aan de digitale-tweeling-workflows, heeft de onderneming de samenwerking gezocht met verschillende partijen in de infrasector. Dankzij die samenwerking zou de software van het bedrijf dan iTwin Enabled zijn. Een voorbeeld van de inspanningen van Bentley Systems op dit gebied is de mogelijkheid om modellen automatisch vanaf de desktop te synchroniseren met digitale tweelingen in de cloud. Dit zodat ontwerpers kunnen blijven werken in hun bestaande ontwerpomgevingen met hun Bentley-applicaties zonder hun werkproces te wijzigen. MicroStation kan daarbij digital twin content verwerken en ernaar verwijzen, net zoals het programma reality meshes kan gebruiken die zijn geproduceerd met ContextCapture.
Een ander voorbeeld van iTwin Enabling is dat ontwerpbeoordelingen in de eigen app kunnen plaatsvinden. Ontwerpers kunnen daarbij een digitale tweeling creëren en vanuit hun modelleeromgeving de digitale-tweeling-workflow gebruiken om ontwerpen te beoordelen, feedback op te nemen en te valideren. Het doel van Bentley Systems is daarbij om de software uit te breiden met functionaliteit die controleert of de ontwerpen voldoen aan nationale richtlijnen. Dit maakt het dan mogelijk om gevalideerde ontwerpen in te dienen voor ontwerpers, terwijl de bevoegde instanties hiermee bijvoorbeeld aanvragen voor vergunningen kunnen verwerken.

iTwin-platform
Met betrekking tot de digitale tweelingen gaf Bentley Systems ook een update over de ideeën die het bedrijf heeft over het zogenaamde iTwin-platform. Vorig jaar zijn de op basis van gebruikersfeedback ontwikkelde Design Review en Design Validation workflows gelanceerd en deze worden inmiddels door uiteenlopende partijen gebruikt en ingezet voor projecten in alle soorten en maten. Als reactie op het toenemende gebruik hiervan, heeft Bentley Systems een aantal onderdelen gekozen die met verhoogde snelheid zijn en worden doorontwikkeld. In de eerste plaats is het iTwin-platform gelanceerd, een platform-as-a-service voor ontwikkelaars dat voortbouwt op de bestaande iTwin-clouddiensten en de iModel.js open source programmeerbibliotheek. Ook hierbij is het open karakter van de software belangrijk, wat softwarematig inhoudt dat het platform een breed scala aan Bentley- en ontwerptools van derden en formaten ondersteunt, waaronder IFC. Het platform bevat daarnaast een bibliotheek met connectoren, microservices en tools voor informatiebeheer en visualisatie.

Deze worden ondersteund met synchronisatie vanuit zowel de cloud als desktop. Het iTwin-platform is bovendien te koppelen aan Microsoft Teams en Power BI. De cloudservices van het platform zijn daarbij rechtstreeks beschikbaar in Teams en ondersteunen Design Review en Issue Resolution-mogelijkheden terwijl ze gebruikmaken van Teams-functies. Een Power BI-connector maakt iTwin-datamashups en visualisatie mogelijk binnen een Power BI-dashboard, inclusief het genereren van 2D- en 3D-heatmaps.
Het iTwin-platform is ook te integreren met Azure Digital Twins en de Azure IoT Hub. Het genereert digitale-tweeling-definities in de Digital Twin Definition Language (DTDL) van Microsoft, waarmee real-time IoT is op te nemen in digitale tweelingen. Daarnaast heeft Bentley iTwin XR ontwikkeld, een prototype van een iTwin-extensie waarmee digitale tweelingen kunnen worden weergegeven in Microsoft HoloLens op basis van Azure Remote Rendering. Het is de verwachting dat deze iTwin XR in Q1 beschikbaar zal komen voor testers.

Extra toepassingen
Het iTwin-platform is een speerpunt voor Bentley, omdat het de basis vormt voor het toevoegen van digital-twin-mogelijkheden voor modellering, simulatie en het monitoren van de prestaties van assets. Concrete toepassingen zijn momenteel ProjectWise 365, SYNCHRO, AssetWise, OpenComms, OpenUtilities en PlantSight, met de opmerking dat het de bedoeling is dat er nog meer zullen volgen.
Onafhankelijke ontwikkelaars hebben inmiddels al verschillende commercieel beschikbare toepassingen ontwikkeld op basis van het iTwin-platform. Dit wordt door Bentley Systems duidelijk aangemoedigd; het bedrijf organiseerde bijvoorbeeld in juni van dit jaar een tweedaagse virtuele workshop voor ontwikkelaars. Een duw in de rug voor het iTwin-platform is daarbij ook dat Siemens Smart Infrastructure deze heeft gekozen als basispijler voor zijn Building Digital Twin. Verder heeft Bentley ook contact met partijen als het Digital Twin Consortium, buildingSMART en Center for Digital Built Britain. Dit alles met het oog op de doorontwikkeling van het iTwin-platform en extra mogelijkheden op het gebied van digitale tweelingen.

Het iTwin-platform vormt de basis waar allerlei digitale-tweeling-mogelijkheden aan toe te voegen zijn, zoals die voor simulatie.

YII-awards
Voor de Year in Infrastructure 2020 Awards waren de deelnamecijfers weer als vanouds indrukwekkend: de zestien onafhankelijke jury’s selecteerden de 57 finalisten uit meer dan vierhonderd nominaties, ingezonden door ruim driehonderd organisaties uit meer dan zestig landen. Dit jaar was er ook een Nederlandse inzending in de race voor een award, alhoewel het een Belgisch project betrof. Sweco Nederland had met de werkzaamheden voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen een finaleplaats in de wacht gesleept, maar zag de prijs naar het Chinese Sichuan Road & Bridge gaan. Dat betekende uiteraard niet dat de kwaliteit van het ingediende project niet hoog genoeg zou zijn. De Oosterweelverbinding is een groot en interessant project, waarbij een nieuwe snelweg wordt aangelegd zodat de ring rond Antwerpen wordt gecompleteerd. Het project kent bovendien tal van technische uitdagingen. Om het gecompliceerde en omvangrijke ontwerp te realiseren, moest Sweco Nederland informatie uit 3D-modellen delen met gespecialiseerde ontwerpteams, zodat een BIM-werkwijze onontbeerlijk was. Kortom: een interessante case en in een van de volgende nummers van BIGnieuws zal er dan ook een artikel worden gewijd aan dit project.

Website Bentley Systems

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top