Open data Rijkswaterstaat

Open data Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat stelt zijn data als open data beschikbaar. Dit betekent dat iedereen vrij is om data van Rijkswaterstaat in te zien en te hergebruiken.

Rijkswaterstaat stelt data als open data beschikbaar volgens het principe ‘open, tenzij’. Dit houdt in dat alle data vrij toegankelijk zijn, tenzij dit wettelijk niet is toegestaan. Bijvoorbeeld omdat de informatie privacygevoelig is. Dit betekent dat iedereen vrij is om data van Rijkswaterstaat in te zien en te hergebruiken zonder verplichte bronvermelding.

Dataregister Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft een eigen Dataregister Rijkswaterstaat. In dit register vinden belangstellenden de metadata van zowel open als gesloten data. Met de metadata wordt de data beschreven. Deze metadata is ook te vinden in het Nationaal Georegister en in het Dataportaal van de Nederlandse Overheid. In het dataregister Rijkswaterstaat zijn veel van de data op een kaart af te beelden. Deze viewer vervangt de mapviewer.

Geodata

Via de geoservices geeft Rijkswaterstaat een overzicht van alle webservices. Deze omgeving is vooral bedoeld voor de gebruiker die al weet wat hij zoekt. Een deel van de data wordt nog als bestand aangeboden op servers, maar in de loop van 2017 worden de data verplaatst naar een andere publicatieomgeving, waardoor de urls van de webservices veranderen. De data zijn dan ook voor ArcGIS-gebruikers als ArcGIS-mapservice en featureservices beschikbaar en data zijn te downloaden in diverse formaten.

Waterdata, Verkeersdata

Om het gebruik van onze data makkelijker te maken, publiceert Rijkswaterstaat een deel van de data in webinterfaces zoals op de pagina’s waterinfo of wegbeheerders. Actuele en voorspelde waterstanden, watergerelateerde metingen en voorspellingen publiceert Rijkswaterstaat via weblinks. In de data wordt met codes gewerkt om aan te duiden welke meting waar is uitgevoerd. Hiervoor wordt een csv-bestand met parameterinformatie aangeboden, respectievelijk een kml-bestand met locatie-informatie. Wegverkeersgegevens worden gepubliceerd we via het portaal van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/open-data/index.aspx

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top