ONEPORT en PLANSPACE aangekondigd op Make Geospatial Matter

ONEPORT en PLANSPACE aangekondigd op Make Geospatial Matter

Evenement verdeelt aandacht over praktijk en techniek


Op donderdag 1 oktober 2020 vond de jaarlijkse conferentie Make Geospatial Matter van IMAGEM plaats, voor het eerst online van 09.00 tot 12.00 uur. Dat betekende dus een interactieve livestreamsessie vanuit de kantoren in Apeldoorn en de Verenigde Staten, waarbij niet alleen vertegenwoordigers van IMAGEM, Hexagon’s geospatial divisie en gemeente Apeldoorn aan het woord kwamen, maar ook diverse gastsprekers hun verhaal deelden. 

Door de redactie

De studio in gebruik met gastheer Wouter Brokx en spreker Patrick de Groot.

Make Geospatial Matter werd geopend door Wouter Brokx, CEO van IMAGEM, die het thema van het evenement benoemde: ‘Versnel de digitale transformatie met locatie-intelligentie’. Belangrijk bij dit thema is het concept 5D, iets wat Brokx omschreef met ‘de perceptie van schaal’. Waar de X-, Y-, en Z-richtingen de eerste drie dimensies vormen en tijd de vierde, is het de schaalgrootte die ervoor zorgt dat smart digital reality 5D kan worden genoemd. De opmerking van Brokx over 5D sloot goed aan bij de tekst van de eerste spreker van de dag, Mladen Stojic, president van Hexagon’s geospatial divisie.

Deze ging namelijk ook in op het onderwerp 5D en legde dit uit door te wijzen op het verschil met 4D. “Real-time is 4D en dat betekent dat het laat zien wat er op een gegeven moment gebeurt. Voor 5D is het nodig om te automatiseren, zodat alle relevante data zodanig te verwerken zijn dat het mogelijk wordt om te bepalen wat er zou moeten gebeuren en wat er zal gebeuren.” Dat automatisering volgens Stojic een sleutelrol speelt bij dit alles bleek ook wel uit de catchphrase die hij de kijkers even later toewierp: “It’s not just the map, it’s the app.”

COVID-19 dashboard
Als voorbeeld van een app die voor toegevoegde waarde zorgt, toonde Stojic een actuele Smart M.Apps-applicatie van IMAGEM, namelijk een van de COVID-19 dashboards. Het getoonde dashboard, ontwikkeld in samenwerking met partner SPOTinfo, belicht vooral de feitelijke kant van de virusuitbraak in Nederland, waarbij het mogelijk is om dynamische data van het RIVM te visualiseren met een interactieve kaart. De COVID-19-informatie van gerapporteerde patiënten is geïntegreerd met een tijdlijnweergave en de data van het RIVM worden automatisch bijgewerkt in het dashboard om de nauwkeurigheid van de informatie te behouden. Op die manier is het mogelijk om de ontwikkeling van de situatie te volgen, maar ook om het effect van de maatregelen en het beleid te zien. Zo is de kennis uit het dashboard te gebruiken om een bestaand scenario, plan of handelingsperspectief aan te passen of nieuwe maatregelen te introduceren.

Overigens heeft IMAGEM ook nog een ander COVID-19 dashboard ontwikkeld, deze in samenwerking met Bolesian, die vooral de effecten van de uitbraak op de gemoedstoestand van mensen weergeeft.

ONEPORT
Het belangrijkste nieuws van Stojic kwam even na het tonen van het dashboard. De president van Hexagon’s geospatial divisie kon melden dat er op korte termijn een nieuw product beschikbaar komt voor de Benelux, namelijk ONEPORT. Dit is een geospatial-orderingsysteem voor ERDAS APOLLO, bedoeld voor de Amerikaanse federale overheid en de opzet ervan sluit goed aan bij de woorden die Brokx sprak over de schaalgrootte. ONEPORT is namelijk bedoeld voor grootschalig gebruik en draait daarom ook in de Amazon cloud. Functioneel is het te omschrijven als een soort PDOK online met interfaces, waarbij het grote verschil met de al bestaande geoportalen in Nederland zal zijn dat ONEPORT een webshop is waar transacties mogelijk zijn tussen leveranciers en klanten. Brokx en sales director Patrick de Groot gaven als voorbeeld ThuisBezorgd. Dit laatste moet dan weer een betere dienstverlening tot gevolg hebben.

De live verbinding met Hexagon’s geospatial divisie president Mladen Stojic, met het COVID-19 dashboard als demo.

Omgevingswet app
ONEPORT bleek niet de enige software waar veel aandacht voor was tijdens Make Geospatial Matter. Voor het ‘versnellen van de digitale transformatie met locatie-intelligentie’, heeft IMAGEM namelijk ook omgevingswet app PLANSPACE ontwikkeld. Deze applicatie automatiseert processen in een Digital Twin-omgeving, waarbij beleid te controleren is en bijvoorbeeld goedkeuringen voor nieuwbouw te verwerken zijn door scenario’s te visualiseren. Hierbij kan een gebruiker BIM-modellen naar de interface toe slepen, waarna een gedetailleerd beeld van de omgeving te zien is.
Met betrekking tot het beleid biedt PLANSPACE voor uiteenlopende doelgroepen handvatten voor het voldoen aan de wetgeving. Zowel burgers die een bouwvergunning aanvragen als de gemeentelijke ambtenaren die deze aanvraag verwerken, kunnen de formulieren in de software gebruiken om door de complexe wetten te navigeren. De onderliggende technologie van PLANSPACE gebruikt daarbij de informatie van de gebruiker om de wetten onder de motorkap te controleren en levert vervolgens een overzicht van de respons op de vragen in bijbehorende rapporten. Uiteindelijk kan zo op gedetailleerde wijze worden vergeleken in hoeverre de eigen inbreng overeenkomt met de wettelijke criteria. Dit wordt samen met de gemeente Almere gedaan. En om de potentie van de app te omschrijven was Frans Jorna, voorheen concerndirecteur Digitale Stand en Innovatie in Almere aanwezig. Zijn huidige rol vanaf september is bij de gemeente Apeldoorn als directeur Dienstverlening.

Wouter Brokx in gesprek met Frans Jorna, over de digitalisering van de Omgevingswet met PLANSPACE.

Parallelsessie als webcast
Naast de keynotes werden er ook verschillende parallelsessies georganiseerd onder de paraplu van het jaarlijkse IMAGEM-evenement. Deze breakout-sessies werden daarbij ook als on-demand webcasts beschikbaar gesteld, zodat iedereen deze in de eigen tijd zou kunnen bekijken. In totaal ging het daarbij om zes sessies, waarvan de ene helft industriegerelateerd was en de andere techgerelateerd. Bij de techsessies waren het vooral sprekers van IMAGEM zelf die ingingen op het gebruik van diverse software, zoals ERDAS APOLLO, de Schouw M.App en DELTA. Demo´s dus voor specifieke gebruikers. Bovendien zijn er sinds de lockdown twintig andere webcasts beschikbaar gesteld voor gebruikers om dieper in te gaan op de technologie. Voor de industriesessies waren vooral externe sprekers uitgenodigd om een bijdrage te leveren. De gemeente Almere, Het Gegevenshuis, de provincie Flevoland en de gemeente Capelle aan den IJssel schoven aan bij de sessie met de titel

‘Digitale Transformatie in overheid stimuleren met Locatie Intelligentie’ en vertelden over het geautomatiseerd bijhouden van basisregistraties, eenvoudig beheer van luchtfotomateriaal en puntenwolken, het toepassen van digitale omgevingswet (kennisautomatisering) en desktopoplossingen vanuit de cloud. Kortom, het ging hierbij vooral om de dagelijkse praktijk. Dat was ook het geval bij de sessie voor waterschappen, met sprekers van de waterschappen Hunze en Aa’s, Drents Overijsselse Delta en De Dommel. Geautomatiseerde inspecties, objectdetectie, workflowgestuurde systemen, datagedreven sturing en Digital Twins waren tenslotte onderwerpen die werden behandeld door de sprekers van GIS Specialisten en Cobra Groeninzicht in de sessie voor Consultancy en Geo-ICT.
Nu het netwerken tijdens een evenement niet meer mogelijk is, organiseert IMAGEM rondetafel- en één-op-ééngesprekken, zodat iedereen ideeën, oplossingen en uitdagingen kan delen met betrekking tot de digitale transformatie. Dit alles in een coronavrije omgeving.

Alle webcasts zijn te vinden op:

Website Make Geospatial Matter

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top