Onderzoek beschikbaarheid bronbestanden

Onderzoek beschikbaarheid bronbestanden

In juli 2016 start Geonovum een onderzoek naar de beschikbaarheid van bronbestanden die bij een ruimtelijk plan horen. Via de indexpagina van Ruimtelijke Plannen is het manifest van een bronhouder te bekijken.

Ieder ruimtelijk plan dat is vastgelegd in het manifest van een bronhouder moet in zijn geheel beschikbaar zijn gesteld. Dit betekent dat van ieder ruimtelijk plan àlle bronbestanden beschikbaar moeten zijn via het internet. In de praktijk blijkt dat niet altijd alle bronbestanden beschikbaar zijn. Het controleren van een manifest kan de bronhouder ook zelf doen, via de validator van Ruimtelijke Plannen.

Wat hoort er toegankelijk te zijn?

De bronbestanden van ieder beschikbaar gesteld ruimtelijk instrument blijven toegankelijk totdat een ruimtelijk plan onherroepelijk in werking is getreden. Op dat moment blijven in elk geval de actuele versie van het  plan, visie of besluit en alle eventuele daarbij behorende reactieve aanwijzingen en gerechtelijke uitspraken beschikbaar. Als een instrument geheel vervallen is, mag het in zijn geheel worden verwijderd van internet. Dit is vastgelegd in de Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten (STRI2012) en toegelicht in de Praktijkrichtlijn Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten (PRTRI).

Website Ruimtelijkeplannen.nl
PRTRI
STRI2012

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top