Onderscheiding voor ProRail om inzet geo-informatie

Onderscheiding voor ProRail om inzet geo-informatie

ProRail is tijdens de Esri GIS Conferentie 2016 bekroond met de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’. De award is een erkenning van Esri Nederland voor de ontwikkeling die de spoorbeheerder de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. ProRail werkt en innoveert nu 15 jaar met ArcGIS van Esri.

Breder gebruik van geo-informatie

Ed van Ingen, directeur van Esri Nederland, reikte dit jaar de award uit aan Monique de Wit, ICT Manager Infra Data van ProRail. Met de prijs wordt de vooruitstrevende rol van ProRail op het gebied van geo-informatie erkend. De afgelopen jaren is niet alleen het gebruik van geo-informatie binnen ProRail uitgebreid naar meerdere afdelingen, maar wordt data ook gedeeld via publieke services. Dit zorgt ervoor dat partners in de keten gebruik kunnen maken van actuele informatie, altijd en overal.

Vastleggen en gebruiken

Het geografisch informatiesysteem ArcGIS wordt allereerst gebruikt voor het vastleggen van assets: rails, bovenleiding, wissels en stations. Door het vastleggen van de assets in ArcGIS kan de informatie daarna eenvoudig ontsloten worden, zodat het gebruikt kan worden in viewers en apps. Steeds meer processen en afdelingen maken gebruik van het ArcGIS-platform. Zo is het incidentmanagementsysteem ontwikkeld op basis van ArcGIS en worden de kadastrale processen van Prorail ondersteund met geo-informatie. Ook is het afgelopen jaar een app ontwikkeld waarmee inspecteurs tot drie keer sneller kunnen werken bij de inventarisatie van objecten langs het spoor.

geo-informatie
Foto: ProRail

Beloning en aanmoediging

Esri Nederland volgt het werk van ProRail met bewondering. Directeur Ed van Ingen van Esri Nederland: “Met deze aanpak laat de organisatie zien dat geo-informatie van essentieel belang is voor de processen. ProRail is daarmee een voorbeeld voor andere organisaties. Met name de organisatiebrede visie maakt daarin het verschil. Deze onderscheiding is een beloning en een aanmoediging voor de komende jaren.”

Toekomstplannen

ProRail heeft voor de toekomst nog genoeg plannen om systemen te integreren, zodat geo-informatie realtime beschikbaar komt voor de hele organisatie. Ook onderzoekt de spoorbeheerder welke plek dronebeelden, BIM en business intelligence moeten krijgen binnen de geografische informatievoorziening.

Website Esri Nederland

www.prorail.nl

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top