Onbemand vervoerssysteem regio Rotterdam weer stap dichterbij

Onbemand vervoerssysteem regio Rotterdam weer stap dichterbij

2getthere’s ParkShuttle in de regio Rotterdam (Capelle aan den IJssel) wordt de komende jaren getransformeerd tot ’s werelds eerste zelfrijdende vervoerssysteem zonder veiligheidsbestuurder of steward dat gebruik maakt van de openbare weg. Capelle aan den IJssel wil hiermee de regionale bereikbaarheid verder vergroten. Nederland heeft hiermee een wereldprimeur in handen omdat nergens ter wereld autonome voertuigen op de openbare weg rijden.

 

Vanaf 2019 moet de eerste fase van het nieuwe systeem operationeel zijn. Daarvoor hebben de gemeente Capelle aan den IJssel, De Verkeersonderneming en technologieleverancier 2getthere vandaag een overeenkomst getekend. Het nieuwe systeem zal tevens het eerste systeem zijn dat moet gaan voldoen aan de vergunningscriteria in de nog aan te nemen ‘Experimenteerwet zelfrijdende auto’. De Parkshuttle tussen metrostation Kralingse Zoom en het Rivium is het eerste stedelijke autonome vervoersysteem in Nederland en overigens al sinds 1999 in gebruik. Inmiddels hebben ruim zes miljoen reizigers van het systeem gebruik gemaakt. De gemeente Capelle aan den IJssel en 2getthere hadden al langere tijd de ambitie om het systeem te vernieuwen en de route via bestaande openbare wegen uit te breiden. Die ambitie wordt nu realiteit: 2getthere gaat zes nieuwe shuttlevoertuigen leveren (GRT’s) die circa vijfhonderd reizigers per uur per richting kunnen gaan vervoeren. Die zullen vanaf de zomer 2019 operationeel worden op het huidige traject. Vanaf 2020 zal dit traject worden doorgetrokken over de openbare weg tot aan de Rotterdamse Van Brienenoordbrug, waar reizigers kunnen overstappen op de Waterbus. De Waterbus verbindt de Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) met Rotterdam, waar reizigers tevens toegang krijgen tot het Rotterdamse metro-netwerk. De verwachting is dat door deze nieuwe verbinding het aantal dagelijkse reizigers met de ParkShuttle met 20% zal toenemen.

Carel van Helsdingen (CEO 2getthere), Dick van Sluis (Wethouder Capelle aan den IJssel) en Roger Demkes (Directeur De Verkeersonderneming Rotterdam) tekenen de realisatieovereenkomst voor de vernieuwde ParkShuttle.

 

De techniek is veilig en klaar om op openbare weg te rijden
Het doortrekken van het huidige traject is een wereldprimeur. Hoewel veel demonstraties worden uitgevoerd met stewards aan boord (Level 3 autonomie), rijden nog nergens ter wereld autonome voertuigen zonder steward aan boord (zogenaamde Level 4 voertuigen) over de openbare weg in gemengd verkeer. Hoewel 2getthere inmiddels wereldwijd ervaring heeft met het ontwikkelen van volledig autonome openbare vervoerssystemen, is het voor het eerst dat er zoveel gelijkvloerse kruisingen met normaal verkeer en voetgangers veilig moeten worden ingeregeld. Volgens Robbert Lohmann, CCO van 2getthere, is deze uitdaging nu realistisch door de combinatie van de ruimtelijke inrichting ter plekke en de stand van de techniek, waardoor de veiligheid voor overige weggebruikers optimaal kan worden gewaarborgd. Lohmann: “Bedenk wel dat dit systeem al in zijn derde generatie zit, waarbij twintig jaar ervaring met eerdere generaties is meegenomen. Autonoom rijden op de openbare weg maakt inmiddels onderdeel uit van onze ‘technologische routekaart’ en sluit aan bij onze visie op autonoom vervoer in het algemeen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het voertuig, maar ook naar de inpassing binnen de omgeving.” 2getthere verwacht dat de Tweede Kamer een positief besluit zal nemen over de nieuwe ‘Experimenteerwet zelfrijdende auto’ die volgend jaar behandeld wordt. Lohmann: “Deze wet regelt de vergunning die je nodig hebt om te mogen rijden zonder bestuurder. Op dit moment bekijken we samen met de RDW wat daarvoor nodig is en op welke wijze we het best kunnen voldoen aan de strengste veiligheidseisen in deze wet. Alleen hieruit blijkt al hoezeer dit een pionier-project is.”

Extra investering van ruim 4 miljoen euro
Met de vernieuwde ParkShuttle is een investering gemoeid van 8,5 miljoen euro die voor de helft zal worden opgebracht door De Verkeersonderneming Rotterdam (een publiek-privaat partnerschap tussen de stad Rotterdam, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam). De investering maakt deel uit van de Marktplaats voor Infrastructuur, een initiatief waarbij publiek-private samenwerking op het gebied van infrastructuur wordt gestimuleerd. Daarnaast onderstreept het de ambitie van de Metropoolregio om een leidende rol te gaan spelen in de realisatie van autonoom vervoer. Momenteel vervoert de ParkShuttle dagelijks meer dan 2.400 passagiers. Dit aantal zal volgens Wethouder Dick Van Sluis van Capelle aan den IJssel aanzienlijk stijgen. “We onderzoeken de mogelijkheden om de route verder uit te breiden naar de Erasmus Universiteit”, aldus Van Sluis. “Deze uitbreiding en de aansluiting op het vervoer over water zullen leiden tot een flinke toename van het aantal passagiers. Ook anticiperen we op de realisatie van Feyenoord City, zodat fans en bezoekers van evenementen vanuit het Rivium kunnen reizen. Het bedrijventerrein zal bovendien veel nieuwe bezoekers kunnen verwelkomen die geen auto bezitten, wat goed past bij onze ambitie om deze plek om te vormen tot de Campus Rivium: een aantrekkelijke stedelijke omgeving waar werken, wonen en vrijetijdsbesteding hand in hand gaan.”

Website 2getthere

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top