Nuon gebruikt FME voor BAG-beheer

Nuon gebruikt FME voor BAG-beheer

Voor Nuon zijn de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) een belangrijke basisregistratie, waar veel gebruik van wordt gemaakt.

Daarom onderhoudt NUON een eigen lokale versie van de BAG. Om dit proces te optimaliseren is Vicrea gevraagd om een BAG plugin te ontwikkelen die een lokale versie van de BAG inricht en beheert voor Nuon. Nuon wil de meest recente BAG-gegevens op orde te hebben, zodat zij die kunnen gebruiken in hun eigen GIS-omgeving. De BAG speelt zo’n belangrijke rol omdat Nuon een goed beeld moet hebben van de relatie tussen de kabels en leidingen onder de grond, en de huizen waar op zij zijn aangesloten boven de grond.
 
Nulbestanden
Via het Kadaster zijn er periodieke Nul-standen beschikbaar van de BAG die iteratief worden aangevuld met mutatie-berichten. Dit gebeurt aan de hand van XML-bestanden. Aangezien de weg van verzameling van omvangrijke XML-bestanden naar een lokale GIS-database een aantal complexe transformaties bevat, is FME een uitgelezen ETL tool die hierbij uitkomst biedt. Zodoende heeft Nuon gekozen voor de inzet van FME voor deze klus. Met de inzet van FME kan dit proces zo veel mogelijk worden geautomatiseerd, zodat het verwerken van nieuwe BAG-data veel minder arbeidsintensief wordt. Omdat het met de BAG om grote, landelijke datasets gaat is het ook erg belangrijk om goede terugkoppeling te krijgen. Het laden van een nulstand kan bijvoorbeeld meerdere uren in beslag nemen. Om die reden moet er ook een duidelijke logging worden teruggekoppeld met daarin het resultaat. FME is hier bij uitstek erg geschikt voor, en kan afhankelijk van een gebeurtenis verschillende acties ondernemen.
 
Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top