“NLCS is zeker een blijvertje”

“NLCS is zeker een blijvertje”

De voordelen van de Nederlandse CAD Standaard

 

Toen Matthieu Vermeulen zo’n twee jaar geleden het team van Corovum Advies kwam versterken, was de NLCS al gemeengoed bij het Goudase adviesbureau. Het bezorgde Vermeulen een kickstart, want ook hij was al jaren een warm pleitbezorger van de Nederlandse CAD Standaard. “De NLCS maakt ons werk een stuk aangenamer.”

Door de redactie

Matthieu Vermeulen, senior ontwerper bij Corovum Advies: “Ik voorspel dat de NLCS steeds meer partijen gaat verbinden; in de GWW-sector, maar ook daarbuiten.”

De functiebenaming ‘senior ontwerper’ van Vermeulen correspondeert met de circa dertig jaar ervaring in zijn rugzak. “En nog steeds blijft het vak boeien”, vertelt hij. “Iedere klant is anders, elk project heeft zijn unieke kenmerken en ook de samenwerking binnen projectteams verveelt nooit. Daarnaast vind ik de vooruitgang in onze branche fascinerend. Ik herinner me nog goed hoe ik ooit begon: achter de tekentafel, met een groot vel polyester, ‘calque’, en de inktpennetjes in allerlei diktes in de aanslag. Telkens moest ik goed nadenken over de opzet en indeling van mijn tekening, anders kon ik opnieuw beginnen. Wat een verschil met de huidige situatie … We werken vandaag de dag alleen nog maar digitaal, steeds vaker met dezelfde uniforme standaard: de NLCS.”

Meteen de inhoud in
Vermeulens vorige werkgever, Grontmij (tegenwoordig Sweco), was een van de partijen die deelnam in de ontwikkeling van de NLCS. “We volgden nieuwe ontwikkelingen op de voet en zagen al snel de voordelen van een uniforme standaard. Overigens leek de NLCS verrassend veel op onze toenmalige eigen standaard. Het omgaan met laagbenamingen, de opbouw van tekeningen … De overstap op de NLCS verliep dan ook soepel.

Maar ook als iemand helemaal niet bekend is met de NLCS, is het nog steeds een overzichtelijke standaard, die gemakkelijk eigen te maken is. Toen ik bij Corovum startte, werkten ze al vier, vijf jaar conform de NLCS. Heel fijn, want ik hoefde mijn werkwijze niet te veranderen. Ik kon meteen aan de slag met projecten, de inhoud in.”

Uitwisselbaarheid 
De voordelen van de Nederlandse CAD Standaard zijn legio, stelt Vermeulen. Eén ervan steekt echter met kop en schouders boven de rest uit: de uitwisselbaarheid. “Vroeger was de ontvanger van tekenwerk overgeleverd aan de kunde of onkunde van de ontwerper. We kregen soms zelfs wel eens tekeningen zonder enige laagopbouw. Het interpreteren daarvan kostte veel tijd. Hoe moeten daar de juiste gegevens uit worden gefilterd? Wat is bestaande situatie en wat is nieuw? Met de duidelijke laagopbouw van de NLCS zijn dat soort vragen verleden tijd. NLCS-tekeningen zijn in één oogopslag te lezen. Of neem het bepalen van hoeveelheden, bijvoorbeeld van de verharding, riolering of milieukundige zaken: in een paar muisklikken haalt de kijker de informatie naar boven die hij nodig heeft.”

Een NLCS-tekening van Corovum Advies voor het project Westergouwe in de gemeente Gouda.

Voortdurend investeren
Een rijke tekenstandaard met veel mogelijkheden kan overweldigend overkomen. Voor Vermeulen is het vooral een zegen. “Hoe beter iemand de NLCS gebruikt en hoe nauwkeuriger hij of zij tekent, des te beter de tekenaar én alle andere gebruikers ermee kunnen werken. Goede software om conform de NLCS te ontwerpen, is daarbij overigens wel een aanrader. Wij gebruiken daarvoor InfraCAD: software die in ieder geval voor mij overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en veelzijdig is. Bovendien zit er een ontwikkelaar achter die voortdurend in de tool blijft investeren. InfraCAD heeft verschillende nuttige functionaliteiten, zoals het plaatsen van tekst, maatvoering en het importeren van foto’s op de goede locatie. Maar ook het importeren van Klic-meldingen en het opslaan van BGT-kaarten is heel erg handig in de dagelijkse praktijk.”

Impressie van Westergouwe na realisatie.

Jong bloed in de branche
Naast senior ontwerper is Vermeulen de vaste begeleider van stagiairs in het Corovum-team. Ook voor hen zijn de NLCS en vaak ook InfraCAD bekend terrein. “Het is heel leuk om de talenten in de branche te begeleiden”, aldus Vermeulen. “Waarom? Zelf vond ik mijn stageperiode in een ver verleden ook heel leuk en leerzaam.

Ik wil de jonge generatie dezelfde ervaring bieden. Mijn aanpak is om ze zo snel mogelijk zelfstandig te laten werken en mee te laten draaien in echte projecten. Het helpt enorm dat ze al bekend zijn met de NLCS en de software die we gebruiken. Daardoor zijn ze in no-time een versterking. Meestal is het een kwestie van aanschuiven, briefen, inloggen en aan de slag.”

Interessante toekomst
Vermeulen verwacht in de toekomst nog veel meer van de NLCS. “Zeker als ik kijk naar de continue doorontwikkeling. Dat maakt het voor veel partijen interessant om erin te investeren. Bij overheden en grotere aannemers is het gebruik van de standaard al min of meer vanzelfsprekend, maar ook steeds meer kleinere ondernemingen stappen over. Wat mij betreft is de NLCS zeker een blijvertje. Zeker voor het 2D-tekenwerk, maar ook in de 3D-wereld heeft het zijn sporen al verdiend.

In feite zijn er visueel niet eens zo veel verschillen tussen 2D- en 3D-tekeningen, al is de opbouw natuurlijk wel anders. Werkt iemand met veel onderliggende metadata, dan zijn die dankzij de uniforme opbouw van de tekeningen uitstekend te verwerken. Ik voorspel dat de NLCS daardoor steeds meer partijen gaat verbinden; in de GWW-sector, maar ook daarbuiten. En hoe breder we de NLCS inzetten, hoe waardevoller deze wordt.”

Website Corovum

Website BIM Loket

Website CAD Accent

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top