Nieuwe versie InfraCAD Map

Nieuwe versie InfraCAD Map

Focus op KLIC-WIN

CAD Accent heeft recent InfraCAD Map 6.8 gelanceerd. Deze staat volledig in het teken van KLIC-WIN, een programma van het Kadaster dat de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie vernieuwt en zich hiermee richt op de toekomst. InfraCAD Map 6.8 bevat een compleet nieuwe KLIC-module om KLIC-WIN-meldingen te kunnen importeren in AutoCAD. In dit artikel zoomen we in op de werking hiervan.

Door de redactie

Afbeelding 1. De nieuwe KLIC-module in InfraCAD Map.
 

InfraCAD Map is ontwikkeld om geo-informatie (GML-data) zoals BGT en Kadastrale kaart te importeren in AutoCAD en bevat hiervoor een krachtige GML-engine. Als gevolg van KLIC-WIN worden nieuwe Klic-meldingen als vectoren (GML-data) geleverd. Om deze reden is de nieuwe KLIC-module ontwikkeld in InfraCAD Map. Dit betekent dat de bestaande KLIC-module in InfraCAD (gebaseerd op rasterinformatie) op termijn gaat verdwijnen.

Afbeelding 2.
 

In één oogopslag is zichtbaar welke Klic-meldingen aandachtspunten of Eis Voorzorgsmaatregelen (EV) bevatten. Per Klic-melding is zichtbaar welke netbeheerders en thema’s deze bevat en waar de Eis Voorzorgsmaatregelen van toepassing zijn. Deze zijn direct te openen vanuit het overzicht. Alle bijlagen zijn gegroepeerd beschikbaar via het tweede tabblad en via het tabblad ‘Uitgebreid’ is de volledige informatie van de Klic-melding beschikbaar in een overzichtelijke boomstructuur, zie afbeelding 2. 

Afbeelding 3.
 

Kwaliteit
KLIC-WIN betekent een enorme vooruitgang in de kwaliteit van de data. De tijd dat een kabelbed, mantelbuizen en symbolen vertaald werden van een groep pixels naar een ‘brei van lijnen’ is voorbij… Kabels lopen netjes parallel, mantelbuizen zijn nu strakke polylijnen en symbolen zijn nu Blocks, zie afbeelding 3. 

Afbeelding 4.
 
Kabel- en leidinginformatie
Dankzij de Europese richtlijn INSPIRE bevatten de nieuwe Klic-meldingen veel extra informatie over de kabels en leidingen. Denk bijvoorbeeld aan diameter, type leiding, spanning of druk. Met InfraCAD Map is deze informatie direct beschikbaar via een tooltip, zoals zichtbaar in afbeelding 4.

 

Afbeelding 5.
 

Meerdere Klic-meldingen
Een wens die door velen al lange tijd wordt gekoesterd, is het verwerken van meerdere Klic-meldingen in één handeling (batch-verwerking). Omdat de nieuwe vectordata veel minder belastend zijn voor het werkgeheugen van computers, wordt het dankzij KLIC-WIN ook mogelijk om deze wens in vervulling te laten gaan. In onderstaand voorbeeld is zichtbaar hoe een groot aantal Klic-meldingen in één batch wordt verwerkt. Wanneer er aandachtspunten optreden tijdens de verwerking, zal een oranje vinkje worden geplaatst, zie afbeelding 5.

Afbeelding 6.
 

Eis Voorzorgsmaatregel
Wanneer er een Eis Voorzorgsmaatregel van toepassing is, wordt deze als een gearceerd gebied getoond in de tekening. Ook hieraan is relevante informatie gekoppeld die direct vanuit de tekening bereikbaar is. Dit werkt eenvoudig en intuïtief, zie afbeelding 6.

Afbeelding 7.
 

Topografische ondergrond
In de nieuwe Klic-meldingen wordt een uitsnede van de BGT als rasterbestand meegeleverd ter oriëntatie. Binnen InfraCAD Map kan worden ingesteld of deze tijdens de import in AutoCAD wordt geplaatst of niet. In afbeelding 7 een voorbeeld van de standaard ondergrond die wordt meegeleverd.
Zoals bekend is het werken met rasterdata in AutoCAD niet ideaal. InfraCAD Map biedt ook de mogelijkheid om de topografische ondergrond als vectordata te importeren vanuit PDOK. Daarbij kan bijvoorbeeld gekozen worden uit de BGT, de Kadastrale kaart en de TOP10 vector. Verder is het mogelijk om een luchtfoto te importeren.

Afbeelding 8.
 

Google Earth
Tot slot bevat de KLIC-module in InfraCAD Map de mogelijkheid om de kabel- en leidinginformatie te exporteren naar Google Earth, zie afbeelding 8. 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top