Nieuwe grondverzet-oplossingen voor Topcon-machinebesturing

Nieuwe grondverzet-oplossingen voor Topcon-machinebesturing

De Topcon Positioning Group kondigt uitbreidingen in haar portfolio aan met oplossingen voor machinebesturing waarmee aannemers bij het uitvoeren van grondverzetwerkzaamheden verzekerd zijn van een hoger prestatieniveau en meer winst.

De nieuwe oplossingen bestaan onder meer uit een rotatie-/kantelfunctie voor het automatische graafmachinesysteem, mobiele apps en Bring-Your-Own-Device-opties (BYOD). 

Rotatie-/kantelfunctie voor het automatische graafmachinesysteem
De geavanceerde rotatie-/kantelfunctie stelt gebruikers van het automatische graafmachinesysteem in staat de bak eenvoudiger te draaien of kantelen. De automatische giekbediening maakt snellere en efficiëntere graafwerkzaamheden mogelijk.

“Voor machinisten die graafwerkzaamheden uitvoeren boven op een helling, grote hellende vlakken moeten egaliseren of niet in een volledige loodrechte positie staan ten opzichte van het werk, maakt de rotatie-/kantelfunctie het gemakkelijker om het mes van de bak op de juiste positie op de ondergrond te plaatsen,” aldus Murray Lodge, senior vicepresident bouwprojecten. Op deze manier kunnen machinisten sneller en consistent graven. Bovendien hoeft de graafmachine minder bewegingen te maken, met als gevolg minder CO2 uitstoot.

Lodge: “De rotatie-/kantelfunctie hebben we in het verleden in andere systemen toegepast en is vanaf nu ook beschikbaar voor het automatische graafmachinesysteem. Hiermee kunnen machinisten die wat minder ervaring hebben sneller meedraaien in het productieproces en de oplossing biedt uitkomst bij het gebruik van machines met lange gieken en voor onderwater toepassingen.”

Bring-Your-Own-Device – MC Mobile
De tweede lancering betreft een oplossing voor de machinebesturing van kleine graafmachines en compacte rupsgraafmachines. Deze bestaat uit verschillende ‘Bring-Your-Own-Device’-opties die in sommige toepassingen ter vervanging van een bedieningsscherm kunnen fungeren. Deze oplossing maakt gebruik van de hardware voor 3D-machinebesturing van Topcon, met een indicatie-optie op Android-apparaten in de vorm van de gratis app Pocket MC, onderdeel van de nieuwe MC Mobile-lijn.

Lodge legt uit: “Pocket MC is te downloaden vanuit de Google Store en kan rechtstreeks worden gebruikt vanaf een telefoon of tablet. De app kan dienst doen als eenvoudige machinebesturingsoptie voor aannemers die op zoek zijn naar een goedkope manier om hun materieel efficiënter in te zetten, maar ook als back-up op de werklocatie of als volwaardige veldboek. Iedere optie stelt machinisten in staat effectief en op schema te werken.”

Pocket MC biedt bovendien de mogelijkheid tot lokale positiebepaling (LPS) voor graafwerkzaamheden, bijvoorbeeld met gebruik van de Topcon 3D-laser LN-150 Layout Navigator.

Verbeteringen SiteLink3D
Naast de invoering van het automatische graafmachinesysteem in het afgelopen jaar, zijn er verbeteringen doorgevoerd ten aanzien van softwareplatform SiteLink3D – het systeem voor het toezicht op en beheer van werklocaties. Een van die verbeteringen is een prepaid, op punten gebaseerd servicemodel. Deze versie van SiteLink3D wordt later in dit jaar uitgerold. Daarnaast is er een bouwtransporttoepassing geïntroduceerd die aannemers meer inzicht geeft in het beheer van workflows en hen de flexibiliteit biedt om de toepassing geheel naar eigen wens in te zetten.

“Deze recente toevoegingen aan ons grondverzetportfolio maken deel uit van ons continue streven naar hogere connectiviteit en verbeterde automatisering met als doel om op hedendaagse werklocaties – tijdens alle fasen van een project – de efficiëntie te verhogen,” aldus Lodge.

Website Topcon

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top