Nieuwe Europese leider in constructietechnologie

Nieuwe Europese leider in constructietechnologie

Sogelink neemt met steun van Keensight Capital LOCATIQS over om een nieuwe Europese leider in constructietechnologie realiseren. De overname volgt op een succesvol groeipartnerschap met Main Capital Partners.

Sogelink, een toonaangevende leverancier van softwareoplossingen voor professionals op het gebied van infrastructuur, bouw en vastgoedbeheer, kondigt vandaag de succesvolle afronding van de overname van LOCATIQS Groep aan. Hiermee ontstaat een pan-Europese marktleider op het gebied van constructietechnologie. De nieuwe onderneming heeft een sterke propositie en biedt klanten toegevoegde waarde, vanaf de eerste schetsen van een project tot en met de volledige digitale representatie.

Keensight Capital, de meerderheidsaandeelhouder van Sogelink, en Main Capital Partners (“Main”), de meerderheidsaandeelhouder en groeipartner van LOCATIQS sinds 2017, hebben met beide managementteams samengewerkt om deze overname mogelijk te maken. Tijdens de samenwerking met Main verzesvoudigden de inkomsten van LOCATIQS van € 6 miljoen naar ongeveer € 35 miljoen, voornamelijk door een grotere focus op productised recurring revenue streams.

LOCATIQS, met het hoofdkantoor in Nieuwegein, is in 2021 ontstaan uit de combinatie van de Nederlandse softwarebedrijven GOconnectIT en Geodan. Het bedrijf is de grootste Nederlandse specialist in softwareoplossingen en advisering voor geografische informatiesystemen (“GIS”) en field service management (“FSM”).

LOCATIQS profiteert van de expertise van een team van meer dan 250 professionals dat werkt aan innovatieve (software)oplossingen voor het verzamelen, analyseren, combineren en visualiseren van (location intelligence) data voor een veiligere, slimmere en duurzamere wereld boven en onder de grond. Deze oplossingen helpen bijvoorbeeld bij het efficiënt en veilig uitrollen van glasvezelnetwerken of verleggingen van snelwegen.

 

Ook wordt de software gebruikt bij het bepalen van de optimale route in complexe stadslogistiek of bij het bepalen wat de meest effectieve gemeentelijke duurzaamheidsmaatregelen zijn. Daarnaast helpt het ook bij uitdagingen die lokale overheden hebben bij het implementeren van omgevingswetgeving.

Na een succesvolle buy-and-build strategie, ondersteund en gefinancierd door Main, waaronder de overnames van Geodan van den Berg (2018), Swiss Knife (2019) en Geodan (2020), is LOCATIQS een leidend platform geworden met een mobiel aanbod in elke thuismarkt. Het heeft ook zijn klantenbestand uitgebreid in de Benelux, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Sogelink is de partner bij uitstek voor bouwbedrijven, netbeheerders en overheden tijdens hun digitale reis. Het bedrijf biedt innovatieve softwareoplossingen voor de hele levenscyclus van een project. Sogelink heeft met succes organische groei gecombineerd met een bewezen vermogen om teams te integreren. De onderneming heeft in de afgelopen vijf jaar acht bedrijven overgenomen.

De combinatie van de twee ondernemingen creëert een Europese leider op meerdere markten voor constructietechnologie. De gecombineerde groep geeft verder invulling aan de strategie van Sogelink om het meest innovatieve Europese constructietechnologiebedrijf te zijn en klanten een volledig pakket aan oplossingen te bieden. Deze variëren van geavanceerde ontwerp- en engineeringoplossingen voor alle netwerk- en civiele infrastructuren, een unieke toolbox voor toepassingen in het veld tot geïntegreerde oplossingen die gebruik maken van locatie-intelligentie om complexe ruimtelijke uitdagingen op te lossen.

De nieuwgevormde groep verwacht te blijven profiteren van expansie door sterke organische groei in zijn kernregio’s, en zal de internationale uitrol van het gecombineerde productaanbod over de gehele waardeketen van de bouw versnellen. De fusie zal ook de financiële capaciteit en gecombineerde expertise vergroten die beschikbaar is om verdere innovatie en selectieve overnames te stimuleren. Met meer dan 650 werknemers in heel Europa, een totale omzet van meer dan 130 miljoen euro en een organisch groeitraject met dubbele cijfers, biedt het partnerschap veel potentieel voor de managementteams.

Fatima Berral, CEO van Sogelink, licht toe: “We delen dezelfde passie en hebben een gemeenschappelijk DNA met het team van LOCATIQS. We richten ons op het beschermen van de ondergrondse netwerkinfrastructuur en het waarborgen van een veilig en efficiënt bouwproces, terwijl we gebruik maken van de beste innovaties op het gebied van geodata-intelligentie. We delen ook vergelijkbaar klantenbestand van bouwbedrijven, civiele ingenieurs, netbeheerders en overheden. Samen zullen we de aanwezigheid bij onze belangrijkste klanten versterken en nieuwe groeimogelijkheden creëren, zowel lokaal als internationaal.”

Matty van Leeuwen en Edwin van Rooijen, Managing Directors bij LOCATIQS voegen toe: “We hebben in Sogelink een natuurlijke partner gevonden om onze expertises te bundelen, ons groeipotentieel verder uit te bouwen en tegelijkertijd de internationalisering buiten onze bestaande thuismarkten te versnellen. Onze klanten zullen profiteren van een versterkte waardepropositie door complementaire en bredere oplossingen in de gehele waardeketen van de bouw en door continue technologische ontwikkeling. We zien ernaar uit om op deel uit te maken van dezelfde familie en bedanken Main voor de voortdurende steun en expertise gedurende de afgelopen jaren.”

Jean-Michel Beghin, Managing Partner van Keensight Capital, vervolgt: “Sogelink zet een nieuwe stap voorwaarts met de overname van LOCATIQS. Bij Keensight Capital identificeren we groeimogelijkheden voor de bedrijven waarin we investeren en zijn enthousiast over de bijdrage aan de consolidatie van de markt en het creëren van echte succesverhalente.”

Arjan Hannink, Partner bij Keensight Capital, voegt hieraan toe: “We zijn er trots op dat we dit proces hebben ondersteund en zijn ervan overtuigd dat Sogelink op de goede weg is om zijn positie als een internationale leider in de constructietechnologiemarkt te veroveren.”

Pieter van Bodegraven, Managing Partner Benelux van Main, concludeert: “We zijn blij met de succesvolle samenwerking. Het bedrijf heeft uitstekende producten uitgerold met een groeiend internationaal klantenbestand waardoor de internationale omzet met meer dan 50% is gestegen op jaarbasis. We zijn ervan overtuigd dat we in Sogelink een geweldige partner hebben gevonden om LOCATIQS te ondersteunen tijdens haar volgende fase van internationale groei.”

Website GOconnectIT

Website Sogelink

Website Main

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top