Nieuwe app informeert over hoogwaterstanden

Nieuwe app informeert over hoogwaterstanden

Met de nieuwe app MijnHoogwaterstanden is het mogelijk om automatisch informatie over hoogwaterstanden te krijgen. Dat is vooral handig voor gebruikers in buitendijkse gebieden.

In de app zijn de waterstanden van honderd locaties langs de grote rivieren en de kust te vinden. Er wordt onder meer aangegeven wat de huidige waterstand is en hoe de prognose per uur voor de komende twee dagen eruitziet. De mobiele applicatie is ontwikkeld door HKV, een adviesbureau op het gebied van waterbeheer en veiligheid. Een dergelijke app bestond nog niet, zegt Marit Zethof, senior adviseur Veiligheid en crisisbeheersing. “We gebruiken open gegevens van Rijkswaterstaat over actuele metingen en waterstandsverwachtingen.”

Buitendijkse gebieden

De app MijnHoogwaterstanden is volgens Zethof handig voor gebruikers van buitendijkse gebieden, zoals boeren en campingeigenaren. “Je ziet meteen hoe hoog het water op jouw locatie is. Dreigt er binnen twee dagen overstromingsgevaar? Dan ontvang je automatisch een pushbericht met een alarm. In het voorjaar brengen we een nieuwe versie uit, waarin je een eigen alarmeringsniveau kunt instellen op basis van een eigen risicoprofiel.” Zethof noemt nog een ander doel. “De app richt zich ook op geïnteresseerde burgers. Daarmee dragen we een steentje bij aan het vergroten van het waterbewustzijn.” Zethof wijst in dit verband op de door HKV gemaakte app Overstroom Ik?, die gratis door de rijksoverheid beschikbaar wordt gesteld. “Hierin staat of je in een risicogebied woont en wat je moet doen bij hoogwater. Er is veel belangstelling voor deze app. Voor bedrijven hebben we onlangs de webservice MijnOverstromingsrisicoprofiel gelanceerd. Zij kunnen daarmee hun risicoprofiel opstellen en inzicht krijgen in hoe kansrijk maatregelen om zich voor te bereiden op overstromingen zijn.”

Continu Inzicht komt er aan

HKV werkt nu aan de app Continu Inzicht, bedoeld voor waterkeringbeheerders. Zethof: “Je vindt hierin een beeld van de actuele veiligheid van de waterkeringen en het achterliggende gebied. Zo krijgt de waterkeringbeheerder informatie voor het risicogestuurd dagelijks beheer en het crisisbeheer. We verwachten deze app in het voorjaar van 2017 te presenteren.”

De app MijnHoogwaterstanden is tot 1 februari 2017 voor een introductieprijs van 99 eurocent te downloaden in de Google Play Store of Apple iTunes Store. Er is een gratis probeerversie met de waterstanden op vijf locaties.

Website HKV lijn in water

 

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top