Next Step Program: negen genomineerde jonge bureaus

Next Step Program: negen genomineerde jonge bureaus

De jury van de tweede editie van het Next Step Program heeft uit de vijftig inzendingen van jonge architectenbureaus (<40 jaar) negen genomineerden gekozen. Zij mogen verder deelnemen aan het programma en dingen mee naar de Next Step Award. Het Next Step Program is een initiatief van BNA, branchevereniging voor Nederlandse architectenbureaus, en projectontwikkelaar Synchroon.

De keuze viel op InstabilityWeTrust, Rink Tilanus, Studio Maks, EVA Architecten, Werkstatt, Studio Prototype, Civic Architects, Dingeman Deijs Architects en Krft. Meer informatie over de bureaus staat op de Next Step Program-website. Juryvoorzitter Do Janne Vermeulen: “Een mooie selectie van de jonge bureaus van de toekomst die excelleren in zowel architectuur als ondernemerschap.”

  • InstabilityWeTrust stuurde Old Scuola in, met erg fijn materiaalgebruik. De jury: “Toptalent met een uitgesproken, heldere visie op de toekomst van de stad.”
  • Studio Maks/Marieke Kums stuurde bezoekerscentrum Park Vijversburg in. De jury: “Een sterk gebouw waaruit ambitie spreekt. Het bureau presenteert zich met veelbelovende ontwerpen die nieuwsgierig maken naar haar next step.”
  • Rink Tilanus stuurde het Zeeuwse regiokantoor van Natuurmonumenten in. De jury: “Dit bureau staat voor autonome, spannende ontwerpen en toont innovatie in bouwmaterialen en -methoden.”
  • EVA Architecten stuurde project De Drukkerij in dat volgens de jury “ingetogen en met veel vakmanschap is gerealiseerd. In deze tijden van crowd wisdom en swarms laat EVA (En Vele Anderen) zien hoe je effectief je netwerk inzet om complexe opgaven voor elkaar te krijgen.”
  • Werkstatt diende het project Oerhuis in. De jury: “Los van de eenvoudige architectuur van dit specifieke project staat dit bureau voor een heldere aanpak van ambacht, circulariteit en fijne detaillering – gebaseerd op een gedurfde visie die uitgaat van traditie in plaats van techniek.”
  • Studio Prototype stuurde villa in Schoorl in. De jury: “Doorslaggevend is dat deze architecten tegen de trends in bewegen en een bijzondere, vruchtbare visie op ondernemerschap hebben.”
  • Civic Architects zonden het project in de Piushaven in, dat bijgedragen heeft aan de upgrade van dit deel van de stad. De jury: “Civic realiseert sterk architectonisch werk en is ook qua professionalisering klaar voor haar next step.”
  • Dingeman Deijs Architects stuurden de poëtische Olifantenbrug in Artis in, waar de grens tussen landschap en architectuur prettig vervaagt. De jury: “De concepten die het bureau lanceert zijn veelbelovend en hebben een meerwaarde voor de stad. Dat weten ze bovendien goed te munten.”
  • Krft stuurde het Singer museum in Laren in, dat een geslaagd staaltje architectuur is. De jury: “Dit bureau is flexibel en agile, en zoekt naar nieuwe rollen voor de architect; zo werd het project mede door crowdfunding gerealiseerd.”

Jury

De jury bestaat, naast Do Janne Vermeulen (Team V), uit Joost Baks van Space Encounters (en winnaar van de eerste Next Step Award), Hedwig Heinsman van DUS Architects, Nanne de Ru van Powerhouse Company en Anne van der Zwaag van OBJECT Rotterdam. Ook Fred Schoorl van BNA en Tobias Verhoeven van Synchroon zijn als initiatiefnemers betrokken, al hebben zij geen stemrecht.

Programma & Award

In mei 2018 worden alle genomineerden en hun projecten bezocht en worden er drie finalisten gekozen waarvan één in juli 2018 de Next Step Award wint, een geldprijs van 10.000 euro en een bouwopdracht van Synchroon.

Kennismaken met de genomineerden kan tijdens Building Holland van 17 tot en met 19 april 2018 waar zij lunch-pitches houden op het Creatio-podium van BNA. Na een geslaagde discussiebijeenkomst op de TU Delft met alle inzenders van het programma krijgen de genomineerden de komende maanden nog meer ruimte voor professionele ontwikkeling, promotie en networking.

Website Next Step Program/Stappenplan
Website BNA

Bijschrift afbeelding linksboven: Enkele genomineerden na afloop van hun pitches op Building Holland, onderdeel van het programma.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top