Op dinsdag 18 juli vindt in Bonn een UNESCO-bijeenkomst plaats in het kader van World Youth Skills Day, een dag die in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om de mondiale relevantie van het beroepsonderwijs te benadrukken. Nederland levert met een delegatie vanuit WorldSkills Netherlands een bijdrage aan deze internationale conferentie.
Zo is voormalig WorldSkills-kandidaat Richard Roolvink uit Hengelo uitgenodigd om te spreken over zijn ervaringen als deelnemer aan de wedstrijd lassen tijdens de laatste editie van WorldSkills, het WK voor beroepen, dat in 2015 plaatsvond in Brazilië.
In Bonn neemt Roolvink, samen met andere voormalige internationale skills kampioenen, in een panelsessie deel aan een discussie met als thema: Researchers meet Practitioners: Enhancing the attractiveness of T-VET – What really matters? Wat draagt bij aan het aantrekkelijk maken van (technisch) beroepsonderwijs en –beroepsopleiding? De jongeren ventileren hun ideeën vanuit hun ervaring, beroep en branche, tijdens een paneldiscussie met onderzoekers, aanbieders van beroepsonderwijs en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.
Richard Roolvink is nu werkzaam bij Apparatenbouw Ootmarsum en nog steeds betrokken bij de (inter)nationale vakwedstrijden als expert/jurylid. In deze rol begeleidt hij de kandidaat die in oktober 2017 voor Nederland uitkomt tijdens WorldSkills in Abu Dhabi.
De delegatie bestaat verder uit Wim van der Merwe en Jos de Goey. Wim van de Merwe is voormalig techniekdocent (lassen) van scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen en hij coördineert diverse techniekwedstrijden waaronder het lassen bij de nationale vakwedstrijden, Skills Heroes.
Jos de Goey is algemeen directeur WorldSkills Netherlands. Hij spreekt het gezelschap toe uit hoofde van zijn functie als vicevoorzitter van WorldSkills International. In zijn bijdrage gaat de Goey in op het belang en de bijdrage van vakwedstrijden aan het vergroten van de aantrekkelijkheid van het beroepsonderwijs.
WorldSkills Netherlands
Sinds 2002 zet de stichting WorldSkills Netherlands zich in om jongeren te inspireren en te motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. Vakwedstrijden staan hierbij centraal. Deze worden in samenwerking met partners uit onderwijs en bedrijfsleven georganiseerd op scholen of op beroepenevenementen.
Website WorldSkills Netherlands