Nederlands succes met Terraced Tower

Nederlands succes met Terraced Tower

Winnaars SCIA User Contest 2020


De jury van de SCIA User Contest 2020 had de eer om meer dan 130 inzendingen te mogen beoordelen. Het was alweer de elfde editie van deze internationale wedstrijd, die deze keer het motto ‘The Art of Structural Design’ had gekregen. Dit jaar viel er ook Nederlands en Belgisch succes te vieren: twee van de zes prijzen werden binnengehaald door de Lage Landen. 

Door de redactie

Het winnende project, winnaar in de categorie gebouwen met een oppervlak van meer dan zesduizend vierkante meter: de Terraced Tower in Rotterdam.

 

De eerste keer dat de SCIA User Contest werd gehouden, was in 1992. De software liep toen nog op DOS en er deden enkele tientallen projecten mee die werden uitgevoerd in verschillende Europese landen. Sinds 2005 wordt de wedstrijd om de twee jaar georganiseerd en is het aantal deelnemers gestaag gegroeid, waarbij niet alleen het aantal toenam, maar ook de geografische spreiding van de ingezonden projecten.
Voor elk project dat werd ingezonden voor de SCIA User Contest 2020 geldt dat SCIA Engineer gebruikt is als de software voor structurele analyse en ontwerp. Alle projecten waren daarbij volgens de organisatie origineel en goed doordacht, terwijl in de meeste gevallen ook aandacht was besteed aan duurzaamheid en de toepassing van BIM.

Gebouwen
De negen leden van de onafhankelijke jury hebben prijzen uitgedeeld in vier hoofdcategorieën en daarnaast een Speciale Juryprijs toegekend voor de geavanceerde implementatie van BIM.

Daarnaast was, net als bij de voorgaande editie, het publiek gevraagd via Facebook te stemmen op hun favoriete project, zodat ook nog een ‘Prize of the Public’ award kon worden uitgereikt.
In categorie 1 van de wedstrijd werden twee prijzen uitgereikt, één voor gebouwen met een oppervlak van minder dan zesduizend vierkante meter en één voor gebouwen met meer. De eerste werd gewonnen door Ney & Partners, die het hoofdkantoor van Cordeel in het Belgische Temse als project hadden ingediend, en de tweede door Besix, dat de winst binnenhaalde met het werk voor de Terraced Tower in Rotterdam. Dit laatste is een prestigieus project dat de skyline van Rotterdam verder uitbreidt met een honderd meter hoge woontoren aan de noordkant van de Maas. Het complex bevat 82 koopappartementen en 258 huurappartementen en dankt zijn naam aan de terrassen langs de volledige breedte van alle wooneenheden. De terrassen bieden de bewoners uitzicht over de stad en de Maas en zicht naar boven levert een mooi samenspel van vlakken op, waar elke bewoner zijn eigen invulling aan de buitenruimtes geeft.

Andere prijzen
In de categorie Civil Structures viel de prijs op een project in Tsjechië, waar Contruss Engineering won met het ontwerp van de brug over het Hracholusky Reservoir. Ook de categorie Industrial Buildings and Plants kende een Tsjechische winnaar met Ing. Stanislav Rec, met het project Extractor Shell Reinforcement in het Tsjechische Olomouc. Het Oostenrijkse ZT-Büro Lener won de prijs voor Speciale Projecten met het Bregenz Festival Stage Rigoletto in Bregenz. De Speciale Juryprijs ging ten slotte naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar ALLCONS Industry heeft gewerkt aan de DEWA Concentrated Solar Power Tower in Dubai.

Website SCIA User Contest 2020

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top