Mooi Linieland, toekomstig UNESCO-landschap tussen de forten

Mooi Linieland, toekomstig UNESCO-landschap tussen de forten

Op 17 en 18 juni 2017 staat het landschap van de waterlinies centraal tijdens de première van het ‘Mooi Linieland’ weekend.

De forten van de waterlinies hebben inmiddels een tweede leven gekregen met nieuwe functies, zodat ze toegankelijk en beleefbaar zijn voor iedereen. Het tussenliggende linielandschap was tot nu toe minder bekend. Je ziet hier prachtige open en groene gebieden, laag liggende polders die opzettelijk onder water gezet konden worden door sluizen, dijken en kanalen. Een staaltje water-ingenieurschap en vindingrijkheid in ons Hollandse Landschap. Daarom organiseren Stichting Liniebreed Ondernemen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland op 17 en 18 juni ‘Mooi Linieland’. Met forten als schakels én startpunten om het wonderlijke strategische landschap te ontdekken.

UNESCO-nominatie

Een Werelderfgoed kan een monument, gebied of landschap zijn, met een natuurwaarde en/of cultuurhistorische waarde die uniek is in de wereld. Een Werelderfgoed moet volgens UNESCO beschikken over een “bijzondere universele waarde; het moet onvervangbaar en uniek zijn én als eigendom van de hele wereld worden beschouwd”. Het Nederlandse linielandschap en haar inrichting heeft ook de aandacht van de UNESCO World Heritage Centre. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland en de Stelling van Amsterdam werd al in 1996 door UNESCO erkend als uniek en van groot belang om te behouden. Naar verwachting zullen beide linies in 2019 -als geheel- bestempeld worden als UNESCO Werelderfgoed. En zal hun naam prijken op de Werelderfgoedlijst naast 1050 andere UNESCO sites zoals de Chinese Muur, Mont Saint-Michel, de oude stad van Fez en de piramides van Gizeh.

Activiteiten Regio Noord-Holland

Stap op de bus voor een unieke dagexcursie langs militaire werken van de Stelling van Amsterdam. Ontdek het Beemster fortenland en wandel of fiets over de liniedijk van Fort Spijkerboor naar Fort bij Edam, waar je kunt deelnemen aan de excursie “kriebelbeestjes”. Neem een kijkje in het bezoekerscentrum op Fort bij Krommeniedijk. Proef de linie op Fort Zuidwijkermeer met wijn en kaas. Op Fort bij Abcoude is het OERRR-spannend. Kom rondstruinen met de boswachter en speur naar de prachtige natuurschatten. Wandel van Fort bij Abcoude naar Fort Nigtevecht via het Liniepad en bekijk hier een expositie Landschap in Stelling Gebracht met schilderijen en foto’s.

Regio Utrecht

Immense luchtfoto’s van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op Fort Nieuwersluis vind je bij de tentoonstelling Forten van Boven. Wandel het ommetje Nieuwersluis of pak de fiets naar Fort Tienhoven, dat voor deze gelegenheid via een pontonbrug toegankelijk is. De polderwachter staat klaar om samen met jou het linielandschap in te trekken. Fiets mee met een gids van Fort de Bilt naar Fort aan de Klop langs inundatiegebieden, groepsschuilplaatsen en tankversperringen. Vleermuizen spotten in de vroege ochtend op Fort Rijnauwen, een fietsexcursie, rondleidingen voor volwassenen én kinderen en in de avond voorstellingen van Holland Opera. Wandel via het bunkerpad naar Fort Vechten en bezoek het Waterliniemuseum. Kom naar de doe-buitendag op Werk aan de Korte Uitweg, doe mee aan de Linieloop langs Fort Honswijk of wandel de belevingsroute tussen de loopgraven van Werk aan de Groeneweg. Bekijk hoe het land vroeger onder water werd gezet bij het nieuwe inundatieveld in de Polder van Blokhoven bij Houten. Het veld is verbonden met wandelpaden, je hebt er een trekpond, een 80 meter lang vlonderpad, kano-in en uitstapplaatsen en een fantastische picknick gelegenheid. Pak de Liniepont en vaar over naar Werk aan het Spoel voor een rondleiding of de Fortenfair. Of ga mee op avontuur in het rampjaar 1672 en beleef spannende verhalen van de Oude Hollandse Waterlinie met een audiotour.

Regio Gelderland

Ga op een dagexcursie door het linielandschap tussen GeoFort en Fort Asperen, inclusief lunch en een korte kanotocht. Op het GeoFort kan je op pad met de batdetectors en spelen in de vleermuisspeeltuin. Batterij aan de Meerdijk en de loopgraaf zijn opengesteld. Kunstfort Asperen heeft live muziek, een speurtocht voor kinderen en workshops sunprints van de natuur. Gidsen nemen je mee rondom het fort en vertellen over het strategische landschap, de waaiersluis en overige militaire werken. De Batterijen Brakel en Poederoijen zijn speciaal voor Mooi Linieland open en bereikbaar via een bijzondere pendeldienst: paard & wagen én elektrische golfkarretjes. Zaterdag 17 juni is de feestelijke oplevering van het Mansveldergemaal (Zaltbommel) en kennisplekken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het gemaal is de hele dag toegankelijk, om 14:00 start de excursie met landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen.

Website Mooi Linieland
Website Forten.nl

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top