Merkator lanceert met GeoMerk een ‘call before you dig’ oplossing

Merkator lanceert met GeoMerk een ‘call before you dig’ oplossing

Deze oplossing ondersteunt gelijktijdig drie wetgevingen: Vlaamse, Belgische én Nederlandse.

De lokale wetgeving omtrent graafmeldingen (planaanvragen) in Nederland, België en Vlaanderen hebben de laatste jaren verschillende veranderingen gekend: niet alleen de wetgeving wijzigt, maar ook de technische platformen evolueren. In het kort worden alle netwerk eigenaren verplicht om plannen op te sturen van hun netwerk indien er graafwerken gepland worden in de nabijheid van het ondergrondse netwerk. Deze regelgeving draagt actief bij tot meer veiligheid op kleine en grote werven.

GeoMerk in cijfers

GeoMerk zorgt dat meer dan 85 netwerkbeheerders en grondroerders voldoen aan de lokale wetgeving, waarvan ongeveer 30% moet voldoen aan de KLIP-wetgeving. Sinds de start in 2011, is de up-time van GeoMerk over de 99,98 procent. De update van het nieuwe KLIM-portaal zorgt voor een nieuwe groei mogelijkheid voor GeoMerk. Leverancier Merkator heeft kantoren in België en Nederland en is op korte tijd gegroeid tot marktleider voor Geo-ICT-diensten voor netwerkbeheerders (Smart Grid en Telecom operatoren) en overheden die infrastructuur beheren op het publieke domein. Met SaaS platformen als GeoMerk en Eagle, ondersteunt Merkator verschillende organisaties om te voldoen aan de lokale wetgevingen en complexe Geo-ICT processen. Geert De Coensel, Directeur bij Merkator NV/SA Belgium, legt uit: “De flexibele architectuur van GeoMerk zorgt ervoor dat we eenvoudig kunnen connecteren met andere graafmelding wetgeving en standaarden doorheen heel Europa“.

Nederland – KLIC-WION

Miguel Hartogs, senior Geo-ICT Consultant bij Merkator BV legt uit: “Sinds 2011 ondersteunen we met GeoMerk verschillende netwerkbeheerders en grondroerders in Nederland om te voldoen aan het Nederlandse KLIC-WION initiatief. Verschillende netwerkbeheerders (nutsmaatschappijen en gemeenten) maken gebruik van GeoMerk omdat het een robuust SaaS platform is dat de wettelijke verplichtingen kan ontzorgen. GeoMerk automatiseert dit proces, geeft meer inzichten in werkzaamheden in de buurt van het netwerk, geeft maandelijkse rapportering, … om steeds perfect op de hoogte te blijven”.

In 2015 vernieuwde de KLIC-WION om meer in lijn te zijn met de EU INSPIRE richtlijnen. In de loop van 2018 zal KLIC-WION opnieuw vernieuwen tot KLIC-WIN.

Vlaanderen – KLIP Digitaal

Vlaanderen vernieuwde het KLIP decreet in 2016 met het doel om te centraliseren en te digitaliseren. Merkator sprong direct op dit initiatief en breidde GeoMerk uit om te voldoen aan het Vlaamse KLIP Decreet. Geert De Coensel, legt uit: “Aangezien vele netwerkbeheerders in België vertrouwen op Merkator voor uitdagende Geo-ICT processen, was de groei van GeoMerk zeer sterk. Vandaag tellen we verschillende klanten met kritieke kabels- en leidingen onder onze klanten: ongeveer 75% van de Vlaamse windmolens op het land en in de zee, 1 havengebied, verschillende Seveso geïmpacteerde industriele sites en meer dan 25 steden en gemeenten“.

België – KLIM-CICC

De federale wetgeving in België, KLIM-CICC, zal in 2018 een grote aanpassing doorvoeren met een meer future-proof back-end architectuur en wordt eindelijk bereikbaar via krachtige API’s. Luc De Heyn, Business Development Manager bij Merkator NV/SA verklaart: “Deze update zal Merkator in staat stellen om GeoMerk efficiënter te connecteren met KLIM-CICC. Op deze manier zal GeoMerk het eerste graafmelding platform worden om netwerkbeheerders te ondersteunen met de wetgeving in Nederland en de drie regio’s in België: Vlaanderen, Wallonië en Brussel“.

Website Merkator

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top