Studenten van NHL Hogeschool werken momenteel aan een driedimensionale uitwerking van de Martinikerk in Groningen. Hiervoor combineren de studenten digitale gegevens van een innovatie 3D-scanlaser met oude bouw- en restauratietechnieken, historisch onderzoek en materiaalgebruik. Met de driedimensionale scan kunnen bezoekers de Martinikerk virtueel ontdekken met een virtualreality-bril en wordt het carillon en de ruimte van de beiaard interactief toegankelijk voor minder validen en bezoekers die moeilijk ter been zijn.
De 3D-laserscanner brengt miljarden punten in beeld en zorgt ervoor dat vanaf elke standplaats een hoge resolutie 360 gradenfoto wordt gemaakt. Het resultaat is een enorme wolk van gekleurde meetpunten die het monument in detail beschrijven. Deze scan vormt de basis voor een virtueel en interactief 3D-model van het historische bouwwerk. Met het 3D-model kan iedereen het gebouw virtueel ontdekken op een scherm of door middel van een virtualreality-bril.
Interessante studiecase door samenwerkingen
Het project is in samenwerking met verschillende partijen. Zo heeft de NHL contact gezocht met Geomaat uit Hoogkerk om de toren en het kerkgebouw in samenwerking met studenten digitaal te gaan scannen en uit te werken tot gedetailleerde 3D-tekeningen. Ook is het bestuur van de Vereniging Vrienden aangehaakt nadat de case hen ter ore kwam. De samenwerking tussen deze partijen maakt dat er een bijzonder interessante studiecase is ontstaan, enerzijds met oude- en anderzijds met de nieuwste technieken.