‘Mapathons’ Missing Maps bij Nieuwland en MUG

‘Mapathons’ Missing Maps bij Nieuwland en MUG

De kaart tekenen van een gebied waar hulporganisaties profijt van hebben. Dat is kort gezegd het doel van de ‘Mapathons’ van Missing Maps.

Project Missing Maps is een samenwerking tussen het Amerikaanse en het Britse Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het Humanitarian OpenStreetMap Team. Deze organisaties willen kwetsbare gemeenschappen wereldwijd in kaart brengen. Het Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) heeft daarvoor tools ontworpen waarmee op basis van luchtfoto’s de gebieden ingetekend kunnen worden.

7 februari 2017: MUG Ingenieursbureau

MUG Ingenieursbureau organiseert op donderdag 9 februari 2017 een Mapathon voor Missing Maps. Een team van vrijwilligers brengt een kwetsbaar gebied in een ontwikkelingsland digitaal in kaart, en wel zodanig dat lokale en internationale hulporganisaties deze uitgebreide kaarten en data kunnen gebruiken om zo beter te kunnen reageren op rampen in het gebied.

Programma

 • 16:15    Inloop
 • 16:30    Welkomstwoord door Bert Eenkhoorn, directeur van MUG Ingenieursbureau
  Speciale gast aan het woord
  Koos Krijnders over het Rode Kruis en Missing Maps-project
  Leon van der Meulen instructies rond het mappen
 • 17:15    Mappen
 • 18:00    Pauze met buffet
 • 18:30    Mappen
 • 19:15    Afronding van het programma

17 februari 2017: Nieuwland Geo-informatie

Internationale hulporganisaties zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen gebruiken topografische kaarten als oriëntatiemiddel én als basis om diverse analyses uit te voeren in gebieden waar humanitaire rampen zich voltrekken. Helaas zijn de beschikbare kaarten in die regio’s vaak niet up to date en is het moeilijk vertrouwen op de beschikbare data. Ook Nieuwland ondersteunt Missing Maps door als gastheer de Mapathon te faciliteren. Op vrijdag 17 februari 2017 wordt een Missing Maps Mapathon in Wageningen gehouden, bij Nieuwland aan de H. v. Suchtelenweg 4. Op deze avond krijgen de aanwezigen een introductie van Koos Krijnders van het Rode Kruis en helpen vrijwilligers van Humanitarian OpenStreetMap Team iedereen op weg. Na een korte uitleg over het editen / tekenen in OpenStreeMap gaat de groep daadwerkelijk aan de slag! Aan de hand van actuele satellietbeelden brengen zij een regio in kaart. Ervaring is niet nodig, die gaan de aanwezigen ter plekke opdoen. Wel moeten zij hun laptop meenemen. Hoe meer mensen er deelnemen, hoe groter het gebied zal zijn dat in kaart kan worden gebracht. Op deze avond zal worden gewerkt aan een nog vast te stellen gebied, vermoedelijk Malawi.

Website MUG Ingenieursbureau
Website Nieuwland Geo-Informatie

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top