IMAGEM’s jaarlijkse conferentie Make Geospatial Matter wordt gehouden op 4 oktober 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht.
Het wordt volgens de organisatoren ‘een dag vol gave lezingen en interessante onderwerpen’. Hieronder wordt een tipje van de sluier opgelicht door enkele aanwezige industrie-experts en hun onderwerpen. Meer presentaties worden de komende tijd aangevuld op de website van het evenement.
Keynote: Inzicht door voorspellende data
De toekomst, we willen haar zo graag kennen. Helaas kunnen we niet precies weten wat de toekomst voor ons in petto heeft. We moeten dus toevlucht nemen tot ‘voorspellend’ zijn, aldus Gerard Overkamp, Beleidsadviseur Planologie en ruimtelijke ordening in de Gemeente Winterswijk. “In mijn eigen werk moet ik bijvoorbeeld het aantal bedrijventerreinen in mijn gemeente de komende jaren voorspellen. De echte uitdaging is echter om nauwkeurige voorspellingen te doen zodat beleidsmakers en besluitvormers in staat zijn om tijdige en slimme beslissingen te nemen. Dit kan worden bereikt door gegevens die in de loop van de jaren zijn verzameld te combineren met locatie-intelligentie en deze overkoepelend te visualiseren. Dan krijg je inzicht. In deze sessie zal ik bespreken hoe gemeenten waar ik mee werk voorspellende analyses gebruiken. Met behulp van geospatial-intelligence maken zij het beleid voor alles, variërend van de omvang en samenstelling van de bevolking, het aantal woningen, het aantal leerlingen, de zorgbehoefte, het aantal winkelmeters en de behoefte aan bedrijventerreinen.”
Energietransitiedashboard
Het Energie Transitie Dashboard maakt inzichtelijk hoe overheden de transitie naar duurzame energiebronnen kunnen realiseren en brengt de daarbij te maken (ruimtelijke) keuzes in beeld. Jasper Arends, Accountmanager domein Ruimte en Omgeving bij NedGraphics, vertelt er meer over tijdens Make Geospatial Matter. De omvang en de impact van deze opgave is groot en vaak nog niet goed in kaart gebracht. Hiervoor heeft NedGraphics samen met Antea Group en IMAGEM een interactief Energie Transitie Dashboard ontwikkeld. De gebruikte Smart M.Apps-technologie ondersteunt bij het inzichtelijk maken van verschillende transitie scenario’s. Op basis van deze scenario’s kan dan discussie met stakeholders plaatsvinden. Ook kunnen de door de politiek te maken keuzes met het Energie Transitie Dashboard worden onderbouwd.
Sensordata op de Kaart: zeven casussen
Jaarlijks sterven duizenden mensen vroegtijdig door slechte luchtkwaliteit. Maar welk handelingsperspectief heeft een inwoner of een gemeente eigenlijk om hier iets aan te doen? Hoe kom je erachter wat werkt? Hans Nouwens is niet alleen Programmadirecteur van het Nationaal Smart City Living Lab, hij is ook werkzaam bij Connected Worlds. Connected Worlds meet hyperlokaal lucht- en geluidkwaliteit en gebruikt de Smart M.App technologie om de resultaten met locatie intelligentie te visualiseren. Van dagelijkse drukte tot omgevingsmanagement bij sloop- en bouwwerkzaamheden. Metingen die schokkende resultaten opleverden.
Waardevolle informatie in luchtfoto’s
Luchtfoto’s zijn niet alleen maar mooi om naar te kijken. Luchtfotomateriaal zit vol met data waarmee gemeentelijke processen geoptimaliseerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van de BGT en de BAG, maar het levert onder andere ook waardevolle informatie op voor de WOZ, stadsontwikkeling en milieu. Gemeente Rotterdam heeft samen met IMAGEM een testgebied geanalyseerd om te bepalen welke toegevoegde waarde luchtfoto-data kan bieden binnen de gemeentelijk processen. Tijdens deze sessie vertelt Michiel boelhouwer, Adviseur Geo-informatie bij de Gemeente Rotterdam hoe dit project is aangepakt, wat de organisatie geleerd heeft en welke conclusies je hieruit kan trekken.