Visualisatie van reistijd met Travel Time API van Localyse

Visualisatie van reistijd met Travel Time API van Localyse

Het Nederlands technologiebedrijf Localyse, Google Cloud Premier Partner voor de Benelux en gespecialiseerd in Google Maps, lanceert een nieuwe ontwikkeling op het gebied van Smart Mobility: Travel Time API.

Dankzij deze recente innovatie is het mogelijk om de afstand in reistijd en niet in kilometer te visualiseren. Ook kan de bereikbaarheid ‘multimodaal’ getoond worden; hoe ver kom ik vanaf een locatie in 10 minuten lopen, fietsen, met de auto of met het OV? Zo opent een volledig ongekend perspectief voor gebruikers die een accuraat inzicht krijgen in de reële reistijdafstand. Data of zoekresultaten kunnen in eenvoudige reiszones worden gevisualiseerd, volgens op voorhand bepaalde criteria.

Travel Time API is gebaseerd op de actuele en rijke verkeers- en reistijdendata van Google Maps. Chris Hoogwys, Managing partner van Localyse, legt uit: “Met Travel Time API zijn de reistijden de belangrijkste parameters. Travel Time API zorgt er namelijk voor dat de reistijden binnen een bepaald servicegebied met meerdere bestemmingen in één oogopslag kunnen worden geanalyseerd, gesorteerd en gevisualiseerd zodat een betere koppeling tussen zoekopdrachten en oplossingen gegarandeerd is.”

Travel Time API werd reeds met succes geïmplementeerd bij de Belgische huizensite, Hebbes van Mediahuis, een van de leidende mediagroepen in België en Nederland. Mark Vercammen, Project Manager bij Mediahuis, verklaart waarom het bedrijf deze innovatie in Hebbes heeft geïntegreerd:  “Hebbes is voortdurend op zoek naar manieren om de zoektocht naar een nieuwe thuis te verbeteren. We denken graag mee met de surfer en helpen hem om zijn persoonlijke reistijden tot een minimum te reduceren. Zo plaatsen we de surfer centraal.”

Uit een bevraging onder bezoekers van het platform is gebleken dat niet alleen klassieke criteria van belang zijn bij de keuze voor een huis of appartement – zoals de prijs of het aantal slaapkamers – maar ook de reistijd naar kantoor, school, station of familie. Hebbes vond de oplossing in Google Maps die de meest relevante data rond reistijden via een gebruiksvriendelijke interface ter beschikking stelt. Localyse ontwikkelde vervolgens een gemakkelijk te integreren tool die de zoekresultaten met de reistijden combineert.

Dankzij deze nieuwe ontwikkeling geeft Hebbes een gepersonaliseerd resultaat waarbij de bezoekers zelf de mogelijkheid krijgen om bepaalde voorkeuren voor modaliteit en persoonlijke POI’s in te geven. Zo komen potentiële klanten soms tot verrassende inzichten en kan de zoektocht indien nodig uitgebreid worden naar andere locaties of bijkomende factoren in de reistijden van het servicegebied. Vercammen besluit: “We zijn verheugd dat we deze innovatie als een van de eerste bedrijven hebben geïntegreerd in onze huizensite. We zijn er dan ook van overtuigd dat deze nieuwe tool onze bezoekers zal helpen in hun uiteindelijke keuze. De nieuwe feature ‘reistijd’ maakt ons platform nu nog relevanter en gebruiksvriendelijker.”

Travel Time API maakt gebruik van zogenaamde isochronen (1) waarmee Google Maps het gebied bepaalt dat binnen een bepaalde reistijd van een opgegeven startpunt ligt. Niet alleen huizen- en adverteerpagina’s hebben baat bij de implementatie van Travel Time API. Verder kan Travel Time API ook helpen om diverse mobiliteitsvraagstukken op te lossen: hoe bereikbaar is een nieuw kantoor? Of hoelang is een medewerker onderweg naar een klant en welke route kan daarvoor beste worden genomen? Een andere interessante toepassing is weggelegd voor diverse bezorgdiensten. Zo kunnen zij dankzij Travel Time API eerder kijken naar de reistijd in de plaats van het aantal kilometer om binnen een bepaalde straal gratis te leveren.

 (1) Een isochroon wordt gedefinieerd als “een lijn getrokken op een kaart die punten verbindt waarop iets gebeurt of op hetzelfde moment arriveert”. Isochrone-kaarten (isochroonplan, isochroondiagram) worden vaak gebruikt om gebieden van gelijke reistijd in transportplanning weer te geven.

Website Localyse

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top