Leica-seminar – Bouwen aan een digitale wereld

Leica-seminar – Bouwen aan een digitale wereld

Het seminar ‘Bouwen aan een digitale wereld’ zat bomvol demonstraties en presentaties over de laatste Leica-apparatuur waarmee de werkelijkheid razendsnel wordt ingewonnen en omgezet tot een digitale wereld van point clouds en 3D-modellen.

Door Remco Takken

Raymond Bartelink en Erwin Perik van Kempkes Landmeten vertelden hoe  zij met hun quad binnen een half uur operationeel zijn en vervolgens  aan de slag gaan op plekken ‘waar een landmeter niets te zoeken heeft’.

 

De demonstraties en presentaties op deze dag werden gegeven door Leica’s product- en software-experts, maar ook door experts uit de praktijk. Vier gebruikers van de Leica Mobile Mapping-oplossingen kwamen aan de hand van projecten uitleggen hoe de apparatuur helpt om de realiteit in kaart te brengen. Er is immers tegenwoordig veel meer mogelijk dan het meten van punten, lijnen en vlakken. Via point clouds en beeldtechnologie wordt in feite een digitale kopie gemaakt van de werkelijkheid. Slimme Leica Jetstream-technologie zorgt dat de gigabytes aan data ‘handelbaar’ zijn en gedeeld kunnen worden in de cloud.

Terrestrisch Laserscannen
Hans Liebrand, sales engineer bij Leica Geosystems, gaf vanaf zijn iPad een demonstratie van de Leica BLK 360 met de Autodesk Recap 360 Pro-software. De iPad fungeert volgens Liebrand als het ‘oog van de scanner’. Over de 3D-puntnauwkeurigheid van 6 tot 10 millimeter merkte hij al doende op: “Ruim voldoende voor kozijnen, kijk maar.” De ingewonnen puntenwolkdata stuurde hij op locatie direct door: ‘cloud2cloud’. Liebrand vervolgde met uitleg over het gebruik van de Autodesk-software: Recap Mobile, Pro voor desktop en Civil 3D. Meer uitleg volgde. Wanneer een 3D-laserscanner bijvoorbeeld op een resolutie van 4,5 millimeter op 10 meter is ingesteld, heeft dat niets te maken met de precisie, aldus Liebrand, maar met de graad van detail en daarmee ook ‘de hoeveelheid data die je terugkrijgt’.

Leica P50 ScanStation.

P50 ScanStation
Natuurlijk werd er tijdens het seminar ruimte vrijgemaakt voor de introductie van het nieuwe Leica P50 ScanStation. Ook hier legde Hans Liebrand in begrijpelijke taal uit hoe de techniek in de praktijk werkt. De Leica ScanStation P50 is een long-range 3D-laserscanner. Vergeleken met andere laserscanners is het mogelijk om productiever te werken doordat er door het verdere bereik minder standplaatsen nodig zijn. Daardoor is er ook meer keuze in de standplaatsen, waardoor veiliger werken wordt vergemakkelijkt. De Leica ScanStation P50 levert 3D-gegevens en HDR-beeldverwerking gecombineerd met een hoge scansnelheid: 1 miljoen punten per seconde op 1 kilometer. Leica Geosystems biedt de nieuwe Leica ScanStation P50 als een geïntegreerd onderdeel van een complete scanoplossing inclusief hardware, software, service, training en ondersteuning. 3D-laserscannergegevens kunnen worden verwerkt in een 3D Point Cloud-softwaresuite die bestaat uit Leica Cyclone stand-alone-software, Leica JetStream, Leica CloudWorx plug-in tools voor CAD-systemen en de gratis Leica TruView. Tijdens het seminar werd dan ook veel aandacht besteed aan de verschillende onderdelen van deze complete oplossing.

Mobile Mapping en Pegasus
Er was zelfs een ‘internationale gast’ ingevlogen voor dit seminar. Mobile Mapping business development manager Antonio Mendes lichtte de Pegasus-lijn toe: de Backpack, de ‘Two’ en de ‘Three’. Zijn meest indrukwekkende voorbeeld was het gebruik van deze indoor/outdoor/ underground-scanner in de BBC-serie ‘Invisible Cities’. Het leverde prachtige beelden op van Florence en Napels, waarbij Mendes de survey grade accuracy (15 millimeterprecisie) nog eens benadrukte. In Nederland is Kempkes Landmeten een bekende gebruiker van de Pegasus:Two. Raymond Bartelink en Erwin Perik vertelden hoe zij met hun quad binnen een half uur operationeel zijn en vervolgens aan de slag gaan op plekken ‘waar een landmeter niets te zoeken heeft’. Het aquaduct over de A4 bij Steenbergen is daar een goed voorbeeld van: het afzetten van de weg voor meetwerkzaamheden is zo goed als onmogelijk. Sommige werkzaamheden die ze met de Pegasus:Two doen zijn ook prima te doen voor een landmeter, ‘maar dit gaat sneller’. Ook Clemense Tierie van de Prisma Groep lichtte toe hoe zij hun Pegasus:Backpack en Pegasus:Two bij hun projecten inzetten, zoals bij de Noord-Zuidlijn waar dankzij de Pegasus:Two het traject snel en nauwkeurig ingewonnen is.

Het Leica-seminar ‘Bouwen aan een digitale wereld’ bij Van der Valk in Eindhoven.

Jetstream
Joost Assendelft, innovatiemanager bij Advin, ging dieper in op Leica’s Jetstream op een server, voor het delen van point clouds in de cloud, intern en extern. Leica Jetstream-technologie zorgt dat de gigabytes aan data handelbaar zijn en gedeeld kunnen worden met collega’s. Met Jetstream plaats je een point cloud op een centrale server, waardoor deze via internet altijd, overal ter wereld benaderbaar is. Iedereen die toegang heeft, kijkt in dezelfde puntenwolk. Ook is het mogelijk met meerdere gebruikers aan dezelfde puntenwolk te werken. Jetstream werkt met gangbare CAD-software zoals AutoCAD, MicroStation en PDMS. Toepassingen door Advin komen voor in verschillende marktsegmenten: infra, bouw en de (olie- en gas)industrie. Dat laatste voorbeeld betrof een as-built-revisie van afsluiterschema’s bij de Gasunie. Traditioneel meten zou een lange doorlooptijd van het proces geven, misschien wel tot zes weken. In de nieuwe werkwijze, 3D-laserscannen, gaat een puntenwolk vanuit het veld naar de Jetstream-server. Het ingenieursbureau plaatst het oorspronkelijke 3D-ontwerp op de as-built-puntenwolk in Autodesk Plant 3D, waarna het model wordt aangepast aan de werkelijke ligging. Het resultaat: een 3D as-built mét ontwerpintelligentie binnen 24 uur.

Cyclone
Met de software van Cyclone is het mogelijk ingewonnen data te registreren en koppelen: “Stop het in Cyclone en deel het met de klant.” Beveiligd publiceren geschiedt in TruView of via de Jetstream-server. Bewerken (‘re-shapen’) gebeurt bijvoorbeeld in Cloudworx, een plug-in op AutoCAD. Luigi Meersman van Luigi Meersman BVBA liet zien hoe hij omging met Leica ScanStation P40-data en Leica Cyclone Register in de industrie. “Veel informatie is gewoonweg niet aanwezig in de technische tekeningen. Wanneer je het ter plekke bekijkt en bij het scannen eventueel een stukje isolatie verwijdert, kom je thuis met een schat aan waardevolle details in het gescande werk.” In een clashdetection-demo in AutoCAD voegde hij een nieuwe leiding toe in een bestaande situatie om te bekijken of en hoe dit zou kunnen passen. Bjorn van Genechten, pointcloud-specialist bij Leica Geosystems, karteerde automatisch hoogspanningkabels uit scandata die hij buiten had ingewonnen met een backpack-systeem. En hij filterde automatisch het maaiveld uit een scan; bomen en overige bovengrondse informatie die niet nodig waren voor het project verdwenen met een druk op de knop in 3D Reshaper.

Productieve dag
Het Leica-seminar ‘Bouwen aan een digitale wereld’ had een vol programma met presentaties, demonstraties en praktijkvoorbeelden. Wat vooral opviel, was hoeveel software er de laatste jaren beschikbaar is gekomen voor het bewerken en delen van meetgegevens. Het is een hele verandering: wie meetgegevens haalt uit scandata, werkt niet alleen sneller, veiliger en efficiënter. Er wordt tegenwoordig meer tijd besteed aan de toepassingen (op kantoor) dan het daadwerkelijke meten in het veld.

Uitleg over connectiviteit en het uitkiezen van standplaatsen bij het 3D-scannen van een terrein.
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top