Leer- en naslagwerk Fusion 360 2021

Leer- en naslagwerk Fusion 360 2021

TEC/CADCollege heeft jaargang 2021 van de serie ‘Fusion 360, Computer Ondersteund Ontwerpen’ van auteur Ronald Boeklagen uitgegeven.

 

 

Het boek Fusion 360 bevat veel voorbeelden en illustraties en behandelt vrijwel alle denkbare onderwerpen. De teksten zijn van Nederlandse oorsprong en het boek hanteert Nederlandse tekennormen. 

De indeling van het Fusion 360 is tweeledig: de Nederlandse functies en begrippen zijn terug te vinden in de inhoudsopgave, de Engelse commandonamen in de index. Ook bevat dit boek vaktechnische achtergrondinformatie en tips. Door deze opbouw is het geschikt voor zowel beginnende als gevorderde Fusion 360-gebruikers. De beginnende gebruiker van Fusion 360 kan goed met het boek uit de voeten door de sterke combinatie van theorie, geleide instructie en oefeningen. Het boek bevat zeer veel afbeeldingen en begeleidende video’s online. Er wordt veel aandacht besteed aan de achterliggende structuur van het CAD-pakket en met kleine stapjes wordt de lezer op weg geholpen.

Alle basisfuncties die een ontwerper gebruikt worden uitgebreid behandeld, zoals modelleren, samenstellingen, technische tekeningen en samenwerkingstechnieken. Voor de werktuigbouwkundige wordt er geruime aandacht besteed aan plaatwerk. En nieuw in de 2021 uitgave; sterkteberekeningen. Vanaf deze editie wordt er ook aandacht besteed aan het ontwerpen van printplaten binnen Fusion 360 en de samenwerking tussen elektrotechnisch- en mechanisch ingenieurs. Daarnaast wordt er voor industrieel producten aandacht besteed aan organische vormen met behulp van vrijvormmodelleren en, ook sinds 2021; realistische visualisaties. Voor productie is er lesstof over 3D printen en CAM. Het boek bevat ook gevorderde onderwerpen voor de ervaren gebruiker, waaronder templates, skeletmodeleren en vernieuwde diepgang in technische tekeningen.

Variantenontwerp
De Topdown-ontwerpmethodiek van Fusion 360 is door het hele boek verwerkt. De verschillende modelleringstechnieken zijn terug te vinden bij hoofdstukken over plaatwerk, skeletmodelleren, printplaten en in de meer algemene hoofdstukken. 

ECAD
Fusion 360 is van origine CAD-software voor mechanische ontwerpen, tegenwoordig is het echter geschikt voor allerlei samenwerkende vakdisciplines zoals werktuigbouwkunde, industrieel productontwerpen, computergestuurde productie, en sinds kort: elektrotechnisch ontwerpen.

De ontwikkelaars van Fusion 360 zijn een samenwerking aangegaan met één van de grootste elektrotechnische CAD-paketten ter wereld: Eagle. Hiermee heeft Fusion 360 een krachtige combinatie in handen waarbij het mechanisch model en de printplaat binnen één CAD-pakket kunnen worden ontworpen. Dit vergroot niet alleen het aantal functies dat de ontwerper in handen heeft, maar vergemakkelijkt ook de samenwerking tussen de verschillende disciplines. Het resultaat is één CAD-pakket voor het gehele ontwerp tot en met productieaansturing.

Realistische weergave
Met de render-functionaliteiten biedt Fusion 360 een krachtige omgeving voor product visualisaties. De kwaliteit van het beeld is ongekend hoog en gemakkelijk te realiseren. De nieuwste editie van het boek bespreekt de benodigde technieken voor het maken van een “productfoto” ten behoeve van verkoop.

Productietekeningen
In het verleden is Fusion 360 minder sterk gebleken in het maken van productietekeningen; het afgelopen jaar is daar echter veel in veranderd waardoor tekeningen nu netjes volgens NEN-standaarden opgezet kunnen worden. Ook het boek is hier in meegegroeid en bevat nu nieuwe lesstof voor complexe tekeningen. Daarnaast is er lesstof toegevoegd over tekenafspraken om ook de beginnende tekenaar snel op weg te helpen. 

Sterkteberekeningen
Met behulp van de geavanceerde sterkteberekingen binnen Fusion 360, volgens de Eindige Elementen Methode, kunnen ontwerpen worden geoptimaliseerd. De laatste uitgave van het Fusion 360 boek bespreekt niet alleen de achterliggende techniek maar begeleid de lezer ook in het maken van spanning-analyses en de bijbehorende valkuilen. Ook de toepassing van de eindige elementen methode is geen nieuwe speler maar een implementatie van het bewezen Nastran.

Indeling
Het boek Fusion 360 is opgebouwd uit zeven delen en bevat in totaal 673 pagina’s. Alle volgende  onderwerpen komen uitgebreid aan bod: allereerst Fusion 360 in Vogelvlucht. Vervolgens Schets, 3D-Vorm, 2D-Tekening, Samenstellingen, Realistische weergave, Plaatwerk en onder het kopje CAD Koppelingen treft u Eindige Elementen berekeningen, 3D-printen, CAM  en ECAD (printplaat).

Website TEC/CADCollege

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top