Langer openstaande vacatures in de Metalektro

Langer openstaande vacatures in de Metalektro

Na een aantal jaren van aanhoudende groei in de omzet en werkgelegenheid in de metalektrosector worden steeds minder vacatures binnen de gewenste termijn van maximaal twee maanden ingevuld. In plaats daarvan staan steeds meer vacatures drie tot vijf maanden of nog langer open. Hierdoor ondervindt inmiddels 35 procent van de metalektrobedrijven veel problemen bij het werven van technici, vooral uitvoerende technici en engineering en r&d functies. Aangezien de werkgelegenheidsverwachtingen van bedrijven positief zijn, zal de arbeidsmarkt voor technici de komende tijd nog verder verkrappen.

Dit concludeert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht in het rapport ‘Arbeidsmarktmonitor Metalektro 2017’, dat maandag 9 juli is gepubliceerd. Het onderzoek is door het ROA uitgevoerd in opdracht van Stichting A+O Metalektro.

Langere termijn

Ook voor de langere termijn, tot 2022, worden in het rapport knelpunten in de personeelsvoorziening voorspeld voor diverse voor de Metalektro en andere sectoren relevante beroepen, zoals elektrotechnisch ingenieurs, elektriciens en elektronicamonteurs, software- en applicatieontwikkelaars, productieleiders industrie en bouw, procesoperators en machinemonteurs. Deze verwachte tekorten zijn zowel het gevolg van de positieve werkgelegenheidsontwikkeling (de werkgelegenheid nam in 2017 toe met bijna 5.000 werkenden) als van vervangingsproblemen vanwege het toenemende aantal medewerkers dat met pensioen gaat.

Andere uitdagingen

Uit de publicatie blijkt ook dat de aanhoudende economische voorspoed de metalektrobedrijven voor meer uitdagingen stelt dan het invullen van huidige vacatures. Zo ervaart een toenemend aantal bedrijven tijdsgebrek of vervangingsproblemen als belemmeringen bij de scholing van hun technisch personeel. Dit is een zorgelijke ontwikkeling, omdat het ten koste kan gaan van de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers.

Werk- en denkniveau

Het onderzoek laat ook zien dat de bedrijven voor de komende jaren een verdere toename voorzien van het gemiddelde werk- en denkniveau van de banen in de sector. Daarbij wordt vooral een toename verwacht van het aantal werknemers met een opleiding op mbo-niveau 3/4, hbo- of wo-niveau en een afname in het aantal werknemers met een lager niveau.

Website Stichting A+O Metalektro

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top