“Landmeten in Mesdags tijd”

“Landmeten in Mesdags tijd”

In samenwerking met de TU Delft organiseert Panorama Mesdag de tentoonstelling ‘vanaf het hoogste punt: Landmeten in Mesdag tijd‘, te zien van 31 maart t/m 22 september.

Terwijl Mesdag in 1880 vanaf het hoogste duin in Scheveningen schetsen maakte voor zijn Panorama, trokken landmeters door het hele land om een nieuwe kaart van Nederland te maken.

 

Zowel de schilder als de landmeter zocht het hoge punt in het landschap op: de een voor het creëren van een optische illusie en de ander voor het meten van afstanden. Wat zijn de verschillen in aanpak tussen de kunstenaar en de wetenschapper?

De tentoonstelling trapt af met een landmeetexperiment in het Panorama om te achterhalen waar Mesdag precies stond op het Seinpostduin. 

Hoe nauwkeurig was hij en hoeveel artistieke vrijheid veroorloofde hij zich? De resultaten van deze ‘landmeting in het verleden’ worden in de tentoonstelling gepresenteerd.

Met deze tentoonstelling toont de TU Delft Library haar Bijzondere Collecties buiten de muren van de campus. De geschiedenis van het landmeten wordt aan de hand van meetinstrumenten, tekeningen, historische kaarten en wetenschappelijke foto’s letterlijk in kaart gebracht. Digitale en interactieve kaarten tonen het constant veranderende landschap van Mesdags tijd tot nu. 

Website Panorama Mesdag

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top