Koninklijke onderscheiding voor Jack Dangermond van Esri

Koninklijke onderscheiding voor Jack Dangermond van Esri
Jack Dangermond, CEO en oprichter van Esri, heeft een koninklijke onderscheiding gekregen en is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Hamming, burgemeester van Zaanstad, heeft deze namens Koning Willem-Alexander aan hem uitgereikt. Dangermond kreeg de onderscheiding voor zijn bijzondere verdienste in de nationale en internationale geo-wereld. 
CEO en oprichter van Esri Jack Dangermond als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
 

Met de oprichting van Esri in 1969 heeft Dangermond digitale kaarten en analyses geïntroduceerd dankzij de ontwikkeling van ArcGIS-software. In Nederland ging in 1985 de Rijksplanologische Dienst in Zwolle als eerste aan de slag met ArcGIS, gevolgd door meer dan duizend andere organisaties. Verder heeft hij met dé kaartenorganisatie van Nederland, het Kadaster, diverse geo-innovaties tot stand gebracht, waaronder een wereldprimeur: het automatisch generaliseren van verschillende kaartschalen. 

Maatschappelijke vraagstukken
Naast de nauwe betrokkenheid bij het succesvol maken van vele organisaties in Nederland door het uitwisselen van kennis, is Dangermond ook zeer betrokken bij wereldwijde maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, het ondersteunen van minder ontwikkelde regio’s in de wereld en het onderwijs. Zo heeft hij recent via het programma ArcGIS for Schools wereldwijd Esri-software kosteloos beschikbaar gesteld aan alle middelbare scholen voor geografieonderwijs en ondersteunt hij via Esri vele non-profit organisaties.

Bijzondere band 
Het komt niet vaak voor dat de onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon die in het buitenland woont. De combinatie van zijn belangrijke wereldwijde werk met de bijzondere band die hij nog steeds heeft met Nederland is hierin onderscheidend geweest. Dangermond is een Amerikaans staatsburger, maar zijn ouders zijn van origine Nederlands. Zij zijn vanuit Enkhuizen geëmigreerd naar Californië (US) en een deel van zijn familie woont nog steeds in Nederland. Bovendien volgt Dangermond de ontwikkelingen van Geo en GIS in Nederland op de voet en komt hij regelmatig naar Nederland. Het uitreiken van zijn onderscheiding vond dan ook plaats in Zaandam, direct nadat hij had gesproken op een internationaal geo-congres. 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top