Koning Willem 1 College krijgt unieke draagconstructie

Koning Willem 1 College krijgt unieke draagconstructie

700 Kuub hout en 60 ton staalplaat en stalen pennen

De eerste fase van de nieuwbouw van het Koning Willem 1 College in Den Bosch wordt gekenmerkt door het beeldbepalende, nieuwe entreegebouw van gelamineerd hout en staal. Het is het eerste project waarbij de hoofddraagconstructie van gelamineerd hout op deze schaal wordt toegepast. Gerard van Meerveld verzorgde de constructieve uitwerking en noemt het gebruik van Tekla Structures ‘onmisbaar’ bij dit unieke project.

Door de redactie

De geplande oplevering van de nieuwbouw van het Koning Willem 1 College is in het voorjaar van 2021. © Nieuwe Architecten

Van Meerveld is eigenaar van het gelijknamige teken- en adviesbureau en mag graag zelf achter de computer kruipen wanneer het uitdagende constructies betreft. Het regionale bureau werkt voor productiebedrijven in de staal- en houtbouw, aannemers en agrariërs aan de meest uiteenlopende opdrachten, van zwembaden, loodsen en schoolgebouwen tot tribunes. “Het werken aan verschillende projecten houdt mijn werk interessant, daardoor is er bij elk project wel weer een nieuwe uitdaging. Het belangrijkste vind ik dat de kwaliteit gewaarborgd is, dus enerzijds zorg ik dat de kennis op niveau is, anderzijds garandeer ik dat door met moderne apparatuur en software te werken. Tekla Structures gebruik ik voor het uitwerken van allerhande staal- en houtconstructies volgens de daarvoor geldende normen.”

Unieke draagconstructie
Een van de recente projecten waar Van Meerveld aan heeft gewerkt, is het vernieuwde schoolgebouw van het Koning Willem 1 College in Den Bosch. De eerste fase van de vernieuwing bestaat uit het bouwen van een entreegebouw op het nu nog kale voorplein aan de Onderwijsboulevard. Daarbij wordt een aansluiting gemaakt met het bestaande gebouw en wordt een bestaande patio overkapt. Het entreegebouw kenmerkt zich vooral door de houten hoofddraagconstructie, waarbij het pand elk jaar flexibel wordt ingedeeld tot vierkanten van acht bij acht meter. Volgens het Koning Willem 1 College is dit het eerste gebouw waarbij zo’n constructie op deze schaal wordt toegepast, zie ook het kader Nieuwbouw Koning Willem 1 College.
Van Meerveld: “Voor dit project in Den Bosch heb ik de volledige constructie van gelamineerd hout uitgewerkt, met daarin verwerkt de stalen aansluitingen en verbindingen. Deze bestaat uit een houtvolume van circa 700 kubieke meter en 60 ton aan staalplaat en stalen pennen, zo’n 24 duizend stuks. De CNC-aansturing ten behoeve van houtbewerking vormde bij dit project een essentieel aspect. Hiermee kon de producent van het gelamineerde hout de productiedata rechtstreeks uit het Tekla-model halen, zonder handmatig alle gegevens in te hoeven voeren. De onvolkomenheden waar ik tijdens het proces tegenaan liep, werden door leverancier Construsoft opgelost.”

Voor het project heeft Gerard van Meerveld de volledige constructie van gelamineerd hout uitgewerkt, met daarin verwerkt de stalen aansluitingen en verbindingen.

BIM in de houtbouw
Projecten als die van het Koning Willem 1 College lijken hoog gegrepen voor een mkb-bedrijf, maar Van Meerveld geeft aan dat bedrijfsgrootte tegenwoordig geen rol meer speelt, maar kwaliteit en betrouwbaarheid des te meer. Van Meerveld: “Als klein bureau kan ik snel schakelen met partners. Verder heb ik door het project nauwkeurig in 3D te modelleren met Tekla niet alleen een accuraat model, ik kan direct bepaalde dingen precies zo modelleren zodat ik productielijsten, tekeningen en CNC-productiedata kan genereren. Ook pas ik meerdere filters toe op tekeningen, bestanden en documenten, zodat eenvoudig de benodigde montageplannen en productielijsten gecategoriseerd kunnen worden.” Het gebruik van BIM-software in de HSB groeit, ook steeds meer bij mkb’ers.

Een overstap lijkt soms een hoge drempel, maar ook Van Meerveld geeft aan dat het voor hem de juiste stap is geweest. “Het werken met BIM heeft ertoe geleid dat ik meer opdrachten ontvang dan voorheen van vaste klanten waarvoor BIM en de mogelijkheid tot CNC een uitgangspunt vormen, omdat het in het bestek staat. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij het Koning Willem 1 College-project, waar ik echt een meerwaarde kan zijn en een mooi project aan mijn portfolio mag toevoegen. Bovendien zou ik niet anders meer willen. De mogelijkheden die ik nu kan benutten, vergemakkelijken mijn werk en komen de kwaliteit en hiermee de klant ten goede. Wanneer we er straks naartoe gaan dat het kunnen aanleveren van een BIM een vereiste wordt, ben ik er in ieder geval klaar voor om hier direct op in te kunnen spelen.”

Website Gerard Van Meerveld

Website Construsoft

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top