KNOOP breidt webservices uit met BRK en Handelsregister

KNOOP breidt webservices uit met BRK en Handelsregister

Naast een portaalfunctie en geautomatiseerd berichtenverkeer biedt de gemeentelijke kennis- en gegevensdienst KNOOP ook via webservices een aantal objectgerichte basisregistraties aan, waaronder de Basisregistratie Kadaster (BRK).

Het aanbieden van basisregistraties via webservices geeft gebruikers meer keuzevrijheid in hoe ze gegevens willen gebruiken: opslaan in een gegevensmagazijn of raadplegen zonder het te hoeven opslaan.

Basisregistraties met eigen viewer

In een inventarisatie onder een aantal gemeenten is gevraagd welke veelvoorkomende zaken in de BRK men graag via KNOOP zou kunnen willen raadplegen. Gebruikers kunnen nu met hun eigen geoviewer de BRK inzien met behulp van de gangbare standaarden (WMS/WFS/REST/JSON) en meteen ook de samenhang zien met gegevens uit andere basisregistraties zoals de BAG en het Handelsregister. Binnenkort worden de webservices uitgebreid met gegevens uit de basisregistraties WOZ en de BGT.

Basisregistraties via het KNOOP-portaal

De gegevens zijn ook eenvoudig te raadplegen door in te loggen op het portaal van KNOOP. Ook dan zijn in één oogopslag meerdere registraties naast elkaar te raadplegen en wordt de onderlinge samenhang duidelijk. Bovendien maakt het portaal het mogelijk om in het Handelsregister te zoeken op naam of adres, zonder dat een KvK-nummer nodig is. Ook kan men een gebied selecteren en de gegevens uit het Handelsregister van dat gebied exporteren.

Update geautomatiseerd berichtenverkeer

Ook rond het ontsluiten van gegevens via geautomatiseerd berichtenverkeer is nieuws te melden: Sinds kort is een koppelvlakspecificatie vastgesteld voor kadastrale mutaties die aansluit bij de gemeentelijke standaard StUF-BG 3.10. KNOOP gaat deze realiseren. Patrick Koek, Demandmanager Basisregistraties van de gemeente Rotterdam is blij met deze ontwikkeling: “Wij zijn een groot voorstander van het gebruik van de gemeentelijke standaarden die wij met elkaar hebben afgesproken. We zijn dan ook blij dat via KNOOP de BRK beschikbaar komt conform de StUF standaard.”

Website DataLand

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top