Open data komt steeds hoger op de agenda van Nederlandse gemeenten. Gemeentelijke open datasets zijn bijna allemaal vindbaar via de eigen gemeentelijke omgeving.
Slechts een kwart van de datasets is (ook) vindbaar via het dataportaal voor de Nederlandse overheid: data.overheid.nl. Dat blijkt uit het rapport ‘Nulmeting Open Data van Gemeenten’ van KING en VNG. Begin 2017 hadden 42 Nederlandse gemeenten (11 procent) samen bijna tweeduizend datasets over uiteenlopende onderwerpen als open data ontsloten. Hiervan zijn de meeste datasets beschikbaar in een herbruikbaar formaat.
Geen open data in Limburg en Zeeland
Er bestaat een grote variatie in gemeenten die open data ontsluiten. Het merendeel van de gevonden datasets bij de nulmeting is afkomstig van de grotere gemeenten. Gemeenten in de randstadprovincies en Overijssel bieden de meeste datasets aan. In de provincies Limburg en Zeeland ontsluit geen enkele gemeente open data. Het huidige versnipperde aanbod van gemeentelijke datasets van een beperkt aantal gemeenten belemmert het hergebruik van datasets. Voor afnemers wordt het pas interessant om data te gebruiken wanneer datasets vindbaar zijn, gelijk zijn qua vorm en inhoud en een groot volume hebben (veel gemeenten samen, of een zo mogelijk landelijke dekking). Daar is op dit moment geen sprake van.
High value datasets
In het kader van de Digitale Agenda 2020 werken KING, VNG en gemeenten aan een ‘gemeentelijke high value datalist’. Dit zijn vijf datasets waarbij gewerkt wordt om tot een gestandaardiseerde set van afspraken over inhoud, context en techniek voor datasets te komen. Vervolgens kan hieruit een centrale dataset ontstaan die eenvoudig uit te wisselen is voor gemeenten en andere partijen. De bedoeling is om uiteindelijk een grotere dekking van hergebruik te bereiken.