Onlangs maakte Reni de Moel, tijdens haar opleiding Cartografie, een kinderatlas over haar woonplaats Hilversum.
Reni de Moel, Applicatie & Proces Consultant bij Alliander IT, volgde de opleiding Cartografie in GIS bij de GeoAcademie. “Ik heb een grafische achtergrond en werk nu als IT’er op een GIS-afdeling. Ik hou me daarin bezig met: wat wil je met de kaart, wat doe je ermee en hoe ziet het proces eruit? Een goede kaart wordt gebruikt en wordt begrepen. Daarom wilde ik mij verdiepen in cartografie.”
Niet veel kaarten voor kinderen
Een van de opdrachten tijdens de studie was het maken van een atlas. Reni de Moel, moeder van 2 kinderen, wist meteen dat ze een atlas voor kinderen wilde maken. “Er worden niet veel kaarten gemaakt voor kinderen. Ik wilde goed nadenken over het eenvoudiger maken van kaarten. We hebben in Hilversum bijvoorbeeld allerlei typen bos, loof en sparren, ik heb daar ‘bos’ van gemaakt.”
Digitaal vs. tastbaar
De Moel stak veel energie in de opdracht. “Ik vond het erg leuk om te doen. De kaarten maakte ik met ArcMap, wat ik ook in mijn werk gebruik. Het is fijn dat het heel uitgebreid is en er veel mee kan.” De atlas is een papieren product geworden. “In mijn werk maken we alleen digitale kaarten voor geo-diensten en mobiel gebruik. Ik vond het dus uitdagend om iets tastbaars te maken waar je doorheen kunt bladeren. En waar dus een speciale legenda en teksten bij moeten.”
Onderwerpkeuzes
Het eerste ontwerp van de atlas kwam in een storyboard: welke onderwerpen komen er om welke reden in en in welke volgorde? Niet alle onderwerpen waren mogelijk, omdat niet van alles data voorhanden is. “Data van de kabels en leidingen van Hilversum mocht ik niet gebruiken, want dat is geen open data. ”
Een vergelijkbare atlas
De atlas werd bij de afdeling IT van Alliander enthousiast onthaald. “We werken nu een vergelijkbare showcase uit voor intern gebruik, zodat medewerkers van andere afdelingen overzichtelijk kunnen zien wat de mogelijkheden zijn van kaarten.” Het werk van De Moel heeft vooral betrekking op asset management en netmanagement. “We maken bijvoorbeeld een informatieproduct over gasleidingen met een verhoogde kans op breken, voor preventief onderhoud.” Deze kaarten gaan vanaf nu nog beter begrepen worden.