Kennismaken met nieuwe brug door VR-bril

Kennismaken met nieuwe brug door VR-bril

In Hengelo (Ov) komt binnenkort een nieuwe brug. Een civieltechnisch bouwwerk dat beide oevers van het Twentekanaal met elkaar verbindt, een visitekaartje voor de metaalstad én de industrieregio Twente moet zijn. In de regionale krant Tubantia plaatste de gemeente Hengelo, dat samen met Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel de brug financiert, onlangs een openbare uitnodiging aan de Twentse maakindustrie: “Stuur ons uw ontwerpen voor de nieuwe Boekelosebrug.” Dat liet Ton van Netten zich geen twee keer zeggen. Hij tekende een opzienbarend ontwerp. Maar dat niet alleen: hij gaf meteen opdracht dat ontwerp om te zetten naar virtual reality. Dat maakt het mogelijk om nu al lopende met een Oculus Rift-bril op de nieuwe situatie te verkennen. “Ik geloof echt dat VR van grote toegevoegde waarde is voor ontwerpers en architecten.”

Van Netten is in het dagelijks leven interieurarchitect en directeur van zijn eigen bureau Nebouw. Hij werkte in zijn vakantie een uitdagend ontwerp voor de nieuwe Boekelosebrug uit. Van Netten: “In de krant stond een open uitnodiging van de gemeente Hengelo voor een bijzonder ontwerp van de nieuwe brug. Het mocht geen dertien-in-een-dozijn ontwerp zijn, maar een uithangbordje van wat de Twentse maakindustrie op innovatief gebied weet te presteren. Daarnaast vertelde de wethouder dat de nieuwe brug ook een kers op de taart moest worden voor het gerealiseerde herinrichtingsplan Hart van Zuid. Daar ben ik volgens mij met dit ontwerp wel in geslaagd.”

render0007-cmyk

Van Netten tekende een nieuwe brug pal naast de bestaande Boekelosebrug, die een fiets- en voetgangersfunctie krijgt. De nieuwe brug krijgt de vorm van een grote, opengewerkte metalen bal. Een stevige knipoog naar de metaalhistorie van de stad. Volgens de ontwerper worden er in het metaal afbeeldingen van kenmerkende Hengelose gebouwen en industrie verwerkt. Daar mogen de Hengelose burgers wat hem betreft over meedenken. Dwars door de bal loopt de nieuwe Laan van Zuid. En middenin, ver boven het wegdek, biedt de nieuwe brug dus ruimte aan een rondlopend uitkijkplateau dat 360 graden zicht biedt op de omgeving, maar tevens dient als wisselende expositieruimte in de open lucht. Dat plateau is te bereiken met een glazen lift vanaf de oude brug. ‘s Avonds wordt de constructie van binnenuit aangelicht in steeds wisselende kleuren.

Het Hengelose bedrijf Easysee zette Van Nettens ontwerp om naar VR. Hij maakte zelf al een wandeltocht door zijn eigen ontwerp. “Dat klopt. Een heel bijzondere ervaring. Als je die bril opzet sta je opeens midden op mijn nieuw ontworpen Boekelosebrug. En als je dan met die bril op begint te lopen, loop je door mijn ontwerp. Dus als je een stap zet in de echte wereld, zet je die ook in de virtuele wereld. Eén-op-één, een unieke, levensechte ervaring. Je kan in de lift stappen, het plateau verkennen. Ik geloof echt dat virtual reality van grote toegevoegde waarde is voor ontwerpers en architecten.” Via de link www.easysee.eu/brug kunnen mensen zelf achter hun computer dat virtuele ontwerp al 360 graden verkennen op hun computerscherm. Van Netten: “Dat is mooi, maar minder indrukwekkend dan met zo’n VR-bril op kan ik je zeggen. Maar wat ik eigenlijk hoop is dat over twee jaar iedereen zelf de nieuwe Boekelosebrug kan ervaren. In het echt.”

Website Easysee

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top