Kartbanen in kaart

Kartbanen in kaart

In samenwerking met Geomaat en in opdracht van de KNAF en Sweco heeft Eyefly 5 kartbanen vastgelegd en uitgewerkt; Venray, Berghem, Strijen, Oldenzaal en Zwolle. De ingewonnen data is verwerkt tot een DTM, 2D-orthomosaic en een game-omgeving waarbij er virtueel op het circuit geracet kan worden!

Klaar voor de start……af!

Circuit Venray
Circuit Venray

In gesprek met Remco Kootstra, bedrijfsleider en projectleider bij Eyefly.

Drone mapping
De data is ingewonnen met onze DJI M300 – RTK drone voorzien van een 100 megapixel camera. Wij werken standaard met de 100 Megapixel camera voor het hoge detailniveau en de landmeetkundige nauwkeurigheid. Hierbij worden er honderden foto’s gemaakt die wij aan elkaar rekenen tot 2D- en 3D producten.

Voor de kartbanen hebben wij een 3D-mesh, 3D-puntenwolk en 2D-orthomosaic gerealiseerd. De 2D-orthomosaic is een hoge resolutie luchtfoto (gerealiseerd door het aan elkaar koppelen van alle gemaakte foto’s) van het gehele terrein, waar op enkele millimeters ingezoomd kan worden. De 3D-puntenwolk is een 3D weergave van de hele situatie die gebruikt wordt om bijvoorbeeld de baan en belijning nauwkeurig in 3D vast te leggen.

De 3D-mesh is tot slot een hoge resolutie kleurechte 3D representatie van de werkelijkheid die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld: games, simulaties, VR- en AR-toepassingen.

De data in een game engine

Game Engine
Wij presenteren onze 3D-mesh in een: Game Engine. Hiermee laten we zien dat Drone Mapping een eenvoudige en snelle manier is om een situatie in 3D vast te leggen zonder dat er kosten gemaakt worden om alle elementen 3D te modelleren. Onze collega Peter is gespecialiseerd in Game Engines, hij heeft ervoor gezorgd dat onze 3D-mesh in een race simulatie gepresenteerd wordt. Hier heeft hij ook een kart aan toegevoegd zodat je echt door de data ‘heen kan racen!’. Wil je het zelf ervaren? Kom bij ons langs op kantoor of bekijk de video hieronder!

DTM en Orthomosaic
Op basis van de 3D-puntenwolk hebben wij een DTM (Digitaal Terrein Model) uitgewerkt. Hierbij zijn onder andere de kerbstones, belijning, kantverharding, bebouwing en andere relevante zaken in 3D uitgetekend. Met deze gegevens heeft de opdrachtgever een actueel inzicht in de huidige staat van de baan. En ook kan op basis van de centerlijn de totale lengte van de baan bepaald worden. Mocht het nodig zijn dan kan ook op basis van het DTM een nieuw ontwerp van de baan gerealiseerd worden.

2D-orthomosaic en DTM samengevoegd

Door middel van de hoge resolutie 2D-orthomosaic (waar een resolutie van 4 millimeter per pixel behaald is) is meteen de actuele staat van de: verharding, kerbstones en andere relevante zaken inzichtelijk.

KNAF
Wij winnen de kartbanen in, in opdracht van Sweco. Sweco werkt weer in opdracht van de KNAF, Knac Nationale Autosport Federatie. Dit is de enige overkoepelende kart- en autosportbond in Nederland die tevens erkend wordt door de FIA.

KNAF controleert de organisatie en veiligheid van de Nederlandse kart- en autosport banen op Nederlands grondgebied. Voor de KNAF is het van belang om deze data in hun bezit te hebben zodat ze exact weten hoe de circuits erbij liggen voor het plegen van eventueel onderhoud maar ook in het kader van veiligheid.

 

Website Eyefly

Website Sweco

Website Geomaat

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top