Kadaster wint prijs “beste API van de overheid”

Kadaster wint prijs “beste API van de overheid”

Het Kennisplatform API’s heeft de door het Kadaster ontwikkelde API van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) uitgeroepen tot beste API van de overheid.

Namens alle ontwikkelaars nam Janette Storm van Kadaster het gouden aapje en oorkonde in ontvangst. Eervolle vermeldingen gingen naar de API’s van de Kamer van Koophandel en die van het Luchtmeetnet.

Met behulp van API’s (Application Programming Interfaces) kan je digitale gegevens makkelijker herbruikbaar maken voor programmeurs. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld Apps en andere programma’s te maken waarin je één of meerdere databronnen hergebruikt. Bij het maken van een API kan je veel keuzes maken. Om tot goede en vergelijkbaar werkende API’s van overheidsdata te komen, werkt het Kennisplatform API’s aan een Nederlandse API Strategie. Deze strategie ligt tot 27 maart in consultatie. Om alvast goede voorbeelden te oogsten, schreef het kennisplatform eind vorig jaar een prijsvraag uit voor de ‘beste API van de overheid’. 

 

De gouden combinatie: nuttige data, goede ondersteuning
Adressen en gebouwinformatie is cruciaal voor verschillende werkprocessen. De BAG-API van het Kadaster maakt het een stuk eenvoudiger om deze veelgevraagde gegevens te hergebruiken. Over het nut van de data dus geen twijfel. De jury van de verkiezing Beste API van de overheid roemde daarnaast de manier waarop het Kadaster de ondersteuning van ontwikkelaars heeft georganiseerd. Er is goed toegankelijke documentatie, via het geo-forum kan je een breed netwerk van experts aanspreken en waar nodig kan je ook terecht bij de helpdesk. 

Janette Storm van Kadaster is blij met de prijs. Vooral omdat de BAG API zo een succes is in het gebruik. “In een jaar tijd zijn er 300 miljoen calls via de API gelopen. Dat betekent dat de API in haar eerste jaar direct meer calls heeft afgehandeld dan de oude manier van uitlevering van de BAG.”

Ook bij de eervolle vermeldingen werd goed gescoord op maatschappelijke waarde. Daarnaast werd bij de Luchtmeetnet API nog de uitstekende ‘time to first call’ aangehaald. “Binnen een minuut heb je resultaat.” Ook de API van de Kamer van Koophandel, waarmee je snel en eenvoudig kan zoeken in het Handelsregister, scoorde goed op de time to first call en “zit technisch uitstekend in elkaar”, aldus de jury. 

Bekijk de genomineerde API’s:

Website Geonovum

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top