Kadaster wint prijs ‘Beste API van de overheid’

Kadaster wint prijs ‘Beste API van de overheid’

Kennisplatform werkt aan Nederlandse API Strategie

Op 13 februari heeft het Kennisplatform API’s de door het Kadaster ontwikkelde API van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) uitgeroepen tot beste API van de overheid. Namens alle ontwikkelaars nam Janette Storm van het Kadaster het gouden aapje en oorkonde in ontvangst. Eervolle vermeldingen gingen naar de API’s van de Kamer van Koophandel en die van het Luchtmeetnet. 

Janette Storm van het Kadaster (rechts) met de prijs voor de beste API van de overheid, naast de vertegenwoordigers van Luchtmeetnet en de Kamer van Koophandel (links).

Met behulp van API’s (Application Programming Interfaces) is het mogelijk om digitale gegevens makkelijker herbruikbaar te maken voor programmeurs. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om bijvoorbeeld apps en andere programma’s te maken waarin één of meerdere databronnen worden hergebruikt. Het maken van een API kent veel keuzemomenten. Om tot goede en vergelijkbaar werkende API’s van overheidsdata te komen, werkt het Kennisplatform API’s aan een Nederlandse API Strategie. Deze strategie ligt tot 27 maart 2019 in consultatie. Om alvast goede voorbeelden te oogsten, schreef het kennisplatform eind vorig jaar een prijsvraag uit voor de ‘beste API van de overheid’. Adressen en gebouwinformatie is cruciaal voor verschillende werkprocessen. De BAG-API van het Kadaster maakt  

het een stuk eenvoudiger om deze veelgevraagde gegevens te hergebruiken. Over het nut van de data is dus geen twijfel. De jury van de verkiezing Beste API van de Overheid roemde daarnaast de manier waarop het Kadaster de ondersteuning van ontwikkelaars heeft georganiseerd. Er is goed toegankelijke documentatie, via het geo-forum is het mogelijk om een breed netwerk van experts aan te spreken en waar nodig kan een gebruiker ook terecht bij de helpdesk. Ook de eervolle vermeldingen van de wedstrijd voor beste API scoorden goed op maatschappelijke waarde. Daarnaast werd bij de Luchtmeetnet-API nog de uitstekende ‘time to first call’ gememoreerd. Ook de API van de Kamer van Koophandel, waarmee snel en eenvoudig te zoeken is in het Handelsregister, scoorde goed op de time to first call.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top