Kaarten voor Stichting Landschapsbeheer Gelderland steeds belangrijker

Kaarten voor Stichting Landschapsbeheer Gelderland steeds belangrijker

Stichting Landschapsbeheer Gelderland doet steeds meer met online kaarten. Dit wordt gewaardeerd door de eigen medewerkers en bezoekers van de website. Zo is de kaart met online klompenpaden – wandelroutes over boerenland –inmiddels een half miljoen keer bekeken. Voor de kaarten gebruikt de stichting het ArcGIS-platform van Esri. “Een fantastische innovatie die het veldwerk laagdrempeliger heeft gemaakt en informatie in ons werk veel breder inzetbaar maakt.” Dat zegt GIS-adviseur gebiedsontwikkeling André Kaper van Stichting Landschapsbeheer Gelderland in het laatste Esri Magazine.

LandschapsbeheerEr zijn verschillende kaarten. Online kunnen vrijwilligers bijvoorbeeld klachten registreren over vleermuisoverlast op locaties en ze kunnen zien hoe deze klachten zijn afgehandeld. Ook de klompenpaden – wandelroutes over boerenland – is een vorm. Deze worden in ArcGIS (het Geografisch Informatie Systeem) ingetekend, opgemaakt en beheerd. “We weten van elk stuk van het pad wie de eigenaar is en welke contractnummers er van toepassing zijn. Dat is bijvoorbeeld nodig bij onderhoud, maar ook als iemand schade meldt.”

LandschapsbeheerRelatief nieuw voor Landschapsbeheer Gelderland is het geven van inrichtingsadviezen met GIS. “Dit gaat over het herstellen van een erf of een singel in de oorspronkelijke staat. Wij brengen honderden adviezen per jaar uit, dit doen we vanaf 2016 met GIS.” Naast omgevingsprojecten werkt SLG samen met andere stichtingen aan de monitoring van landschap: ‘De staat van het landschap’. Dit meetnet houdt de ontwikkeling van het agrarische cultuurlandschap in de gaten. “Er is niemand die het landschap monitort. We registreren hoe vitaal het landschap is. In hoeverre wordt de natuur beheerd? Denk aan rijen knotbomen, houtwallen, boomgaarden of poelen.” Voor de monitoring worden ArcGIS-apps gebruikt.

Website Esri Magazine
Website Klompenpaden
Website Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top