JustDiggIt in documentaire

JustDiggIt in documentaire

Op donderdag 13 oktober 2016 wordt op NPO 2 (23:00-23:56 uur) ‘De man die de wereld wilde veranderen’ uitgezonden, een documentaire over JustDiggIt, een groen initiatief dat ook in de geo-wereld opzien baarde.

Kunstenaar Peter Westerveld bedacht het op grote schaal inzetten van door bulldozers gegraven geulen op hoogtelijnen (contour-trenches) in hydrologische corridors. Volgens hem dé oplossing voor de verwoestijning van de aarde. “De impact van dit project is minstens zo belangrijk als de Deltawerken voor Nederland waren. Alleen gaat het over een veel groter gebied”, aldus Fons Jaspers, watermanagement-specialist van de universiteit van Wageningen in een uitgestuurd persbericht van omroep Human.

JustDiggIt
Kunstenaar Peter Westerveld

Natuur als inspiratie

Als kunstenaar laat Westerveld zich inspireren door de natuur. De laatste vijftien jaar van zijn leven houdt hij zich bezig met het scheppen van kunst in de vorm van oplossingen voor de klimaatproblematiek, met succesvolle toepassingen in verwoestijnde gebieden in o.a. Mali, Tanzania en Kenia. Uiteindelijk wordt zijn grootste ‘kunstwerk’ de Hydrologische Corridor. Een 20.000 vierkante kilometer omvattend project in Kenia dat één hydrologisch systeem vormt. Hier past hij zijn technieken toe met als doel de erosie te stoppen, regenwater ondergronds te brengen en grootschalige herbebossing in gang te zetten om zo de watercycli te herstellen. Handmatig bomen planten is volgens hem voor schoolkinderen en ambassadeurs.

Naga Foundation

Met sociaal ondernemer Dennis Karpes richt Westerveld in 2008 de Naga Foundation op, de organisatie die zijn klimaatoplossingen aan de man probeert te brengen. Karpes verzorgde tal van geïnspireerde keynote-presentaties, onder andere bij de in de geosector bekende system integrator Realworld Systems. De schaal van Westervelds plannen, zijn uitgesproken persoonlijkheid en zijn controversiële methoden leiden echter tot scepsis en botsingen en uiteindelijk tot een breuk. Als Peter Westerveld in augustus 2014 plotseling overlijdt maakt dat het drama compleet.

JustDiggIt
Filmmaakster Mariëtte Faber

Filmmaakster

Filmmaakster Mariëtte Faber kwam eind 2011 in contact met de organisatie van Peter Westerveld. Ze raakte gefascineerd door de eenling die een eenvoudige oplossing voor de klimaatproblematiek durfde te presenteren. Iemand die groot durfde te denken en te dóen. Vanaf 2012 volgt ze hem bij zijn pogingen zijn ideeën om te zetten in resultaten. Ging het hem lukken? En wat dreef hem bij deze missie? Ook na zijn dood houden zijn ideeën de gemoederen bezig.

JustDiggIt

De Naga Foundation ging intussen verder onder de naam JustDiggit. Westervelds gedachtegoed dient als inspiratie voor nieuwe ambitieuze vergroeningsprojecten rond de Kilimanjaro, in Tanzania en in Marokko. Dochter Tsjatsja zegt in een uitgestuurd persbericht: “Mijn vader was hartstochtelijk, onafhankelijk,  koppig en eigenwijs. Misschien is het een voorwaarde een klein beetje gek te zijn om dit soort ideeën en technieken te kunnen bedenken.”

Website JustDiggIt

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top