Jansen the Building Company brengt BIM naar bouwplaats

Jansen the Building Company brengt BIM naar bouwplaats

Digitaal ontwerp groeit door tot ‘as built’ model

Jansen the Building Company is het gebruik van een Bouw Informatie Model naar de bouwplaats aan het brengen met behulp van de Dalux Field en Box-software. BIM-manager Sien van der Have heeft haar strategie gefundeerd op open-BIM- ontwikkelingen. Lees hier over de praktijkervaringen van het bedrijf.

Door de redactie

Elke nieuwe medewerker krijgt bij Jansen the Building Company tijdens een introductieperiode uitleg over de methode, voordelen en het werken met een BIM.

Jansen the Building Company is opgericht in 1973, heeft het hoofdkantoor in het Vlaamse Zonhoven en realiseert jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan projecten in de sectoren: zorg, kantoor, retail, en – meer niche – pharma, cleanrooms, leisure en tunnels. Jansen is een algemeen aannemer, vooral gespecialiseerd in binnenafwerking, technieken en onderhoud. Deze bouwgroep telt zo’n 350 professionals, heeft al 45 jaar een familiale traditie en is actief binnen de vier domeinen: aanneming, productontwikkeling, vastgoedontwikkeling en facility management. Van der Have is inmiddels twee jaar aan boord bij deze onderneming: “Ik ben eind 2018 gestart als BIM-manager en heb een BIM-visie en -strategie voor de lange termijn ontwikkeld. Als onderdeel daarvan zijn wij momenteel bezig om het BIM-gebruik naar de bouwplaatsen te brengen.”

Open BIM
Bij Jansen the Building Company worden al geruime tijd projecten met BIM-software ontworpen. Voor de komende jaren is het Van der Have’s strategie om een BIM als centraal informatiemodel te gaan gebruiken voor alle medewerkers op het kantoor en de werven. “Samenwerken en communiceren op basis van een BIM biedt voor alle bouwpartners voordelen, vanaf het ontwerp tot en met de onderhoudsfase, waarin wij ook gespecialiseerd zijn”, vervolgt Van der Have. “Omdat wij echter niet aan één of een paar leveranciers gebonden willen zijn, is onze strategie gebaseerd op de internationale open-BIM-ontwikkelingen. Daarmee vergroten we namelijk de flexibiliteit om met verschillende opdrachtgevers en bouwpartners projecten te realiseren. Dankzij een concullega BIM-manager heb ik de Dalux BIM-viewer ontdekt, als een hulpmiddel om zowel tekeningen als IFC- en Revit-modellen te delen en te bekijken. Hiernaast gebruiken wij ook Dalux Field en Box Pro.”

Opleiden en begeleiden
Een belangrijke pijler onder de BIM-strategie van Jansen the Building Company is het opleiden en begeleiden van alle collega’s in het werken met een BIM. “Elke nieuwe medewerker krijgt hier tijdens een introductieperiode uitleg over de methode, voordelen en het werken met een BIM”, aldus Van der Have. “Daarna worden zij door onze twee BIM-support-specialisten ondersteund tijdens het gebruik van een BIM op kantoor en op de bouwplaats. Wij zijn met Dalux Field en Box Pro gaan werken om alle BIM-informatie op de bouwplaatsen te kunnen bekijken en te gebruiken als applicatie voor de dagelijkse bouwopvolging. De digitale workflows en formulieren van Dalux Field besparen onze bouwplaats- en projectleiders tijd bij een aantal verplichte werkregistraties en helpen fouten te voorkomen in vergelijking met handmatige registraties. Dalux Box Pro is de bijbehorende documentbeheeromgeving.”

Voor het Van der Valk-hotel in Gent heeft Jansen the Building Company ingezet op het gebruik van open BIM.

Retail- en hotelprojecten 
Jansen the Building Company heeft bij verschillende projecten met een BIM gewerkt, waaronder een nieuwe vestiging van Lidl en het Van der Valk-hotel in Gent. Bij beide projecten heeft het bedrijf de voordelen van open BIM ervaren. “Als bouwbedrijf moet je bij elk nieuw project samenwerken met een groot aantal partners”, vervolgt Van der Have. “In deze rol is het belangrijk zo flexibel mogelijk met alle beschikbare informatie om te kunnen gaan. Vaak worden er IFC- of Revit-modellen met elkaar uitgewisseld, die beide goed worden ondersteund in de Dalux-software. Bij het Van der Valk-hotel heeft het hele bouwteam een korte opleiding gekregen over het gebruik van Dalux Field en maakt zelfs Max van der Valk er notities in voor onze werf- en projectleider. Voor dit project hebben wij de ruwbouw in 3D ingescand en gecombineerd met het beschikbare Revit-model en ontwerpen voor de kamerinterieurs die met behulp van SketchUp zijn gemaakt.”

Bij het Van der Valk-hotel heeft het hele bouwteam een korte opleiding gekregen over het gebruik van Dalux Field, zodat alle betrokkenen het BIM-model konden gebruiken.

Facility management 
Binnenkort gaat Van der Have het BIM-gebruik verder uitbreiden naar de onderhoudsfase van gebouwen, omdat Jansen Services daarin is gespecialiseerd. “Een groot voordeel van een BIM is dat alle betrokkenen daarin mee kunnen kijken naar de aanwezige multidisciplinaire informatie. Daardoor worden mogelijke fouten eerder ontdekt en al voor de uitvoering aangepast. Als daarna tijdens alle projectfasen wijzigingen consequent worden doorgevoerd, groeit het BIM automatisch door naar een ‘as-built’ model dat wij voor de serviceverlening kunnen benutten. Als aanvulling op de al genoemde applicaties willen wij voor onze onderhoudsplanning en opvolging de DaluxFM-software gaan gebruiken. Dat is een cloudgebaseerde facility-managementoplossing met BIM-integratie en te gebruiken op mobiele apparatuur. Tenslotte gaan wij nog de Dalux AR-functionaliteit verkennen, omdat deze interessante mogelijkheden biedt om projecten levensecht virtueel te ervaren.”

Website Jansen the Building Company

Website Dalux

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top