ISD richt zich op specialisten in bouwbranche

ISD richt zich op specialisten in bouwbranche

Onderaannemers als specifieke doelgroep

ISD is softwareontwikkelaar van CAD- en PDM-software, met HiCAD en HELiOS als bekendste producten. Het van oorsprong Duitse bedrijf werd in 1977 opgericht en heeft tegenwoordig naast het hoofdkantoor in Dortmund vestigingen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland alsook verschillende partners die verspreid zijn over de hele wereld. BIGnieuws sprak met vertegenwoordigers van de Benelux-tak van ISD over de ontwikkelingen van het bedrijf voor de bouwbranche. 

Door Lambert-Jan Koops

Een voorbeeld van een metaalbouwproject, uitgevoerd met ISD-software: het Hourglass in Amsterdam van Byldis. Architect Dam & Partners.

“Bij de ontwikkeling van de software probeert ISD altijd om de belangrijke trends aan te voelen en daar met functionaliteit op in te spelen”, stelt Willem van Kreij, sales consultant bij ISD Benelux. “Belangrijke ontwikkelingen zoals 2D/3D-compatibiliteit, flexibiliteit bij ontwerpen en construeren van constructies en de integratie van PDM/PLM zijn al in een vroeg stadium in HiCAD en HELiOS gerealiseerd. Voor de bouw levert dat allerlei praktische voordelen op, zoals de mogelijkheid om op basis van een IFC-bestand het 3D-model te vervaardigen. Vanuit dit 3D-model kan HiCAD snel en eenvoudig stuklijsten, zaaglijsten, bouwkundige details, werkplaats- en montagetekeningen genereren. Met deze ontwikkelingen van ISD is de productie en montage eenvoudig aan te sturen, zonder het risico van menselijke fouten bij het overzetten van gegevens. Dit levert voor onze klanten direct een tijdswinst en een kwaliteitsverbetering op.”

IFC en BIM
Naast de automatisering van productiebestanden zijn BIM en IFC de afgelopen jaren belangrijke thema’s geweest bij de ontwikkeling van HiCAD. “Het is binnen HiCAD mogelijk om een aangeleverd IFC-bestand in te laden en te gebruiken als onderlegger voor de ontwerpwerkzaamheden. Ook zijn alle clash- en collisionchecks uit te voeren met een IFC-model.”

Naast IFC-bestanden kunnen gebruikers ook bestanden in het meer traditionele DWG-formaat opnemen in hun workflow. Van Kreij merkt op dat naast de keuze van het bestandsformaat ook de manier van werken zeer sterk uiteen kan lopen bij eindgebruikers van HiCAD. “We zien een heel groot verschil tussen bedrijven die IFC gebruiken en ondernemingen die met DWG werken. Zo hebben we een klant die volledig met het IFC-model van de aannemer werkt, omdat hij geen dubbel werk wil doen. Daartegenover staat dat we klanten hebben die nog alles met DWG doen, simpelweg omdat ze niet veel meer nodig hebben dan dat. Met de focus op BIM wordt wel eens vergeten dat nog heel veel projecten in 2D worden gedaan en de bedrijven die deze projecten draaien moeten ook goed worden bediend. Daarom hebben we ook ingezet op zowel 2D als 3D in HiCAD: veel van onze eindgebruikers zitten op de wip wat dat betreft en als ze op enig moment toch naar 3D willen, dan is de overstap niet al te groot. Veel functionaliteiten in de software zijn ook echt praktijkgericht toegevoegd met het werk van de eindgebruiker in het achterhoofd. Zo is het mogelijk om in alle aanzichten een aanpassing door te voeren en doorsnedes en bouwkundige details uit het model te halen. Omdat er in de bouw vaak veel wijzigingen in een model plaatsvinden tijdens het ontwerp- en bouwtraject is dat een nuttige en praktische functie voor HiCAD-gebruikers.”

Elementinstallatie: de Westluidense Poort in Tiel van WVH. Architect De Zwarte Hond.
Elementinstallatie: de Westluidense Poort in Tiel van WVH. Architect De Zwarte Hond.

Speciale projecten
Binnen de bouw zijn er verschillende subbranches waar ISD zich specifiek op richt. Voor de staalbouw geldt dat ISD met name ondernemingen bedient die trappen, hekken, bordessen en balustrades maken, terwijl ook gevelbouwers de bijzondere aandacht hebben van de softwareontwikkelaar. “We onderscheiden ons met name in de specials. Bijvoorbeeld dubbelgekromde onderdelen in de bouw, zijn prima te maken met HiCAD. We bieden daarnaast ook verschillende specialistische oplossingen voor de gevelbouwer, zoals de bi-directionele koppeling met LogiKal of de geïntegreerde ALUCOBOND-module voor composiet gevels. Daarnaast bevat HiCAD bedrijfsspecifieke CAD-functies voor gevels, zoals intelligente verbindingen, een groot aantal profielen en verschillende praktijkgerichte werktechnieken. Interessant is ook de speciale module voor het snel opzetten van een gevel, waar de gevelpanelen automatisch worden verdeeld over het oppervlak, zodat een ontwerper vanuit de bibliotheek snel een gevel kan opzetten.”

Ontwikkelplan
Voor de toekomst spelen er een aantal zaken een rol bij de ontwikkeling van de software, zo stelt Van Kreij: “We richten ons duidelijk op een doelgroep en die bestaat voornamelijk uit onderaannemers die hun eigen specialisme inbrengen bij een bouwproject. Ze ontwerpen, produceren, monteren en installeren en willen snel en efficiënt hun productie aansturen. Met die eindgebruikers zetten we in op tweezijdige doorontwikkeling van onze software. We hebben aan de ene kant een ontwikkelplan op basis van eigen inzicht bij ISD, ingegeven door innovatie en toekomstvisie uit de branches. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de feedback van de eindgebruikers, waarbij ook lokale feedback wordt meegenomen in het proces. Zo is mijn collega Arjen Klein aangesteld als productmanager bouw in Nederland en daarmee is hij de directe schakel tussen onze Nederlandse klanten en de R&D-afdeling. Op deze manier wordt de stem van de Nederlandse gebruikers gehoord op de R&D-afdeling in Dortmund.”
Zelf verwacht Van Kreij dat op korte termijn het al eerder genoemde BIM en IFC de ontwikkelgemoederen nog wel even bezighouden. “Ondanks dat nog niet iedereen ermee werkt, zijn het wel belangrijke onderwerpen voor de bouw. Vandaar ook dat ISD haast heeft gemaakt met de ondersteuning van IFC4. We zijn een van de eerste partijen geweest die deze nieuwe versie van het uitwisselingsformaat ondersteunden en ik denk dat dit een goed voorbeeld is van het feit dat we de ontwikkelingen op bouwgebied bijzonder serieus nemen.”

Dak-, wand- en profielinstallatie door Van Beynum.
Dak-, wand- en profielinstallatie door Van Beynum.
Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top