Internationale architectuurprijs voor dJGA

Internationale architectuurprijs voor dJGA

De verkeersleidingspost Utrecht voor Prorail naar ontwerp van dJGA (de Jong Gortemaker Algra architecten) heeft een internationale architectuurprijs in de wacht gesleept. De prijs is uitgereikt op de German Design Award 2018 in Frankfurt. Dit is de tweede internationale architectuurprijs voor de verkeersleidingspost, ook bij de International Architecture Award is de post in de prijzen gevallen.

Het nieuwe treinbesturingscentrum bevindt zich precies tussen de sporen van de Nederlandse treinlijnen bij het grootste station van Nederland. Het controlecentrum zelf wordt van de grond getild om een ver uitzicht op voorbijrijdende treinen te geven. De horizontale lijnen in Cortenstaal in de gevels bootsen de dynamiek van de spoorweg na en geven het centrum een onmiddellijk herkenbare identiteit. Passerende reizigers zullen het gebouw waarnemen als onderdeel van het spoorwegsysteem, en de lamelachtige structuur geeft de illusie dat het gebouw zelf beweegt.

verkeersleidingspost

Juryverklaring

Het ontwerp van dit project transformeert onberispelijk het thema van het spoorwegverkeer in moderne architectuur die prachtig is geïntegreerd in de treinomgeving. De hier gebruikte lamellen wekken een dynamische beweging op die de passerende treinen oproept – een effect dat wordt geaccentueerd door de onregelmatige vorm van het gebouw en zijn dramatische overhangen en openingen. Een intrigerend gebouw dat zelfs voor kijkers indrukwekkend is als het snel voorbij komt.

Website dJGA

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top