Instructievideo’s opensource-GIS online

Instructievideo’s opensource-GIS online

Geo Academie biedt vrij toegankelijk platform

 

De Geo Academie is gestart met een verzamelplatform voor GIS-instructievideo’s. Alle video’s bij elkaar, gemaakt door professionals, die de kijker persoonlijk kan aanspreken als deze verder geholpen wil worden. GIS-adviseur Mariëlle Geers-Plasmans, student Timon Lobeek en directeur Geo Academie Erik Meerburg vertellen hierover.

Door Timon Lobeek, Mariëlle Geers-Plasmans en Erik Meerburg

Meerburg begint met op te merken dat als iemand tegenwoordig iets wil doen en niet weet hoe het moet, YouTube al snel de eerste plek is waar gezocht wordt. “Een handleiding lezen is goed, mits die goed geschreven is, maar de snelheid waarmee iemand de juiste dingen kan vinden, is bij YouTube een heel stuk hoger. Tenminste… zo werkt het voor heel veel thuisactiviteiten. Dat gitaarloopje uitzoeken, de laptop openschroeven om een harde schijf te vervangen, en zelfs de piepende thuiskantoorstoel fixen? Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dat op de ouderwetse manier te doen. Ik raadpleeg gewoon YouTube.”
Geers-Plasmans vult aan: “Zelf doe ik dat voor GIS-toepassingen ook vaak. En soms geeft een middagje filmpjes kijken daarbij hele nieuwe inzichten in hoe ik een gereedschap ook anders kan gebruiken. Tegelijkertijd is het vaak ook wel verdraaid lastig om de dingen te vinden die écht waardevol zijn. Niet te simpel, niet te complex… en dingen die ook in de Nederlandse context nuttig zijn. Zelf heb ik een YouTube-kanaal, geojuffie, waarin ik dingen uitleg waar ik zelf mee worstelde toen ik QGIS aan het leren was. Als ik tegen dingen ben aangelopen, dan hebben anderen daar vast ook vragen over, denk ik altijd. Een voordeel voor die anderen is dat ik dat natuurlijk gewoon in het Nederlands doe.”
Meerburg: “Op mijn videokanaal geogoeroe vinden kijkers vooral dingen die ik voor studenten en cursisten heb gemaakt. Mijn ervaring is dat ik in een video veel sneller kan uitleggen hoe iets werkt dan met een beschrijving. De kijkers zien dan ook gewoon waar ik klik. Dat is zó waardevol.”

Kennisontwikkeling online
De afgelopen tien jaar is Meerburg druk in de weer geweest met Stichting Geo Academie. De primaire doelstelling van deze organisatie is ‘het ontwikkelen van de kennis van geo-informatie onder de beroepsbevolking’ en daarmee volgt dus de vraag hoe dat het beste kan worden vormgegeven. “Het huidige jaar is de kennisontwikkeling met name online gegaan. Dat hebben we zelf ook gedaan, met online trainingen en werkplekbegeleiding, en een hybride Vakopleiding GIS. Voor het formele onderwijs zijn heel wat video’s gemaakt rond een flip-the-classroom-opzet. Dit jaar werd dat natuurlijk wat plots opgedrongen, maar alles wijst erop dat dit wel blijvertjes zijn. Met andere woorden, de tijd is daar om ook voor die beroepsbevolking een nieuwe manier van GIS-training aan te bieden. En dat doen we met instructievideo’s. We hebben daarvoor Timon gevraagd eens te kijken wat hij als kansrijk ziet. En tegelijk ons ook even de jaren twintig in te loodsen, want die geo-wereld zit af en toe nog wat vast in eigen tradities, dan is het goed een jonge frisse blik erop te laten werpen.”
Lobeek vertelt dat hij het verzoek van Meerburg uitwerkt als afstudeeropdracht voor de opleiding Creative Media and Game Technologies en best verbaasd was aan het begin. “Ik wist helemaal niks van geo en GIS. Dat er mensen zijn die bij de gemeente alle bomen inventariseren en er gegevens van vastleggen, kwam als een complete verrassing, en dat iemand daar dan ook weer wat mee kan doen in een programma als QGIS… Echt een heel andere wereld. Het zijn ook echt heel andere mensen dan waar ik normaal mee werk… Aan het begin van de opdracht ben ik dan ook eerst begonnen met persona’s te maken, fictieve mensen die een mogelijke gebruiker van de GIS-instructievideo’s weergeven. Die heb ik gebruikt om een goed idee te krijgen van de manier waarop de website met de video’s vorm moet krijgen.”

Aansluiting bij doelgroep
Lobeek is dus verantwoordelijk voor de look en feel van de videosite. Het resultaat van zijn werk kan Geers-Plasmans zeker bekoren: “We hadden Timon gevraagd omdat zijn eerdere werk op zijn eigen website er zo anders uitzag dan gebruikelijk in de geo-wereld, maar nadat hij de doelgroep zag werd zijn kleurgebruik een stuk… zullen we zeggen rustiger?”
Lobeek: “Ja, dat klopt. Het zit trouwens niet alleen in de kleur, want de Geo Academie heeft natuurlijk ook een huisstijl waar al allerlei materiaal in gemaakt is en waar ik rekening mee heb gehouden. Met een paar kleine aanpassingen kan die huisstijl namelijk nog wel een paar jaar mee. Nou ja, de website moest natuurlijk wel anders. Maar niet te gek, ik wilde het wel laten aansluiten bij de doelgroep.”
Ook Meerburg is in zijn nopjes met het eindresultaat: “Ik denk dat we nu wel echt iets moois hebben staan met die instructievideo’s. Op dit moment hebben we er nog maar een beperkt aantal in staan, maar dat moet snel meer worden. Dat willen we ook niet alleen doen. Het idee achter dit platform is dat we de kennis aanspreken die er is, met name bij de geweldig goede zzp’ers en kleine bedrijven die er zijn. De Geo Academie wil graag die krachten helpen bundelen. En ook praktisch helpen: een kort intro voor de video zelf zodat die herkenbaar is, informatie over de maker er direct naast op de pagina, zodat je als kijker daar contact mee kan opnemen als je meer wil weten. Het idee is ook dat dit platform voor iedereen gratis toegankelijk is. En ja, er wordt wel gevraagd of ik niet bang ben dat dit gratis platform de ‘echte’ trainingen en opleidingen vervangt. Nou, dat lijkt me toch een beetje stug… een kijker leert het vak zelf niet met een paar video’s. Maar het helpt een geïnteresseerde met bepaalde dingen natuurlijk wel verder, zaken waar deze nét even dat kleine zetje nodig heeft. En als iemand meer de diepte in wil, dan kan hij of zij de maker benaderen voor aanvullende consultancy. Of die training bij de Geo Academie volgen natuurlijk.”

Website Geo-Academie

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top