INSPIRE conferentie 2018 in Antwerpen

INSPIRE conferentie 2018 in Antwerpen

Van 18 tot en met 21 september 2018 organiseren België en Nederland samen met de Europese Commissie de INSPIRE 2018 conferentie in Antwerpen.

De conferentie bestaat uit meer dan 250 presentaties en workshops, een grote beursvloer en een locatie in het centrum van Antwerpen. De registratie is nu open.

INSPIRE én Geobuiz

De INSPIRE conferentie biedt een platform voor discussies, het uitwisselen van ideeën, het sluiten van nieuwe samenwerkingen en vriendschappen en het verder brengen van recent opgedane kennis en ervaring binnen Europa. Goed om te melden is ook dat Geospatial Media op 17 september – dus voorafgaand aan de INSPIRE conferentie – de Geobuiz Europe organiseert op dezelfde locatie. Daarmee is Antwerpen van 17-21 september ‘the place to be voor geo-professionals’.

Eerste sprekers

De eerste sprekers van de INSPIRE conferentie zijn inmiddels bekend. Op dinsdag 18 september treedt vice-president van de Europese Commissie Andrus Ansip aan. Hij is verantwoordelijk voor de Digital Single Market. Dorine Burmanje, vice-voorzitter van GGIM – Verenigde Naties en CEO van Kadaster Nederland neemt je mee in wereldwijde doelen voor onze planeet. Piero Bruni uit Italië vertelt zijn persoonlijke verhaal over het beschermen van het Meer van Bolsena en het belang van toegankelijke data hierbij. Daniel Calleja, directeur-generaal van het DG-Milieu bij de Europese Commissie is de moderator in deze opening. Op woensdag 19 september spreekt Hans Bruyninckx, Executive director van het Europese Milieu Agentschap, over de opkomst van de groene economie. Nathalie Girouard van het OECD Environment Directorate, toont de wereld van groene groei en duurzame ontwikkeling. Voor Janneke Hadders, CEO van Dacom Farm Intelligence, zijn data de sleutel om tot betere oogsten te komen en kosten te verlagen. Daarnaast neemt ook innovator Arash Aazami het woord. Zijn business-model voor hoe een energieleverancier meer geld kan verdienen door minder energie te verkopen heeft een MIT award gewonnen en bereidt de weg naar duurzame energie in de toekomst. Donderdag is he thema ‘Digital transformation, Digital transition. Verwelkomd wordt onder meer ondernemer Valrie Grant. Zij geeft haar visie op hoe geodata-infrastructuren zich kunnen doorontwikkelen om tot de meest optimale vorm van datadelen te komen. Op vrijdag is Roeland Samson, leidend onderzoeker bij het citizien science project ‘Curieuze Neuzen’ in België onze gast. Meer dan 45.000 vrijwilligers meten in het kader van curieuze neuzen de luchtkwaliteit in België.

Uitreiking Gouden Ananas

Tijdens de INSPIRE conferentie 2018, loven we een gouden ananas uit. Uit de ingediende presentatie voorstellen, selecteert de selectiecommissie de vijf meest veelbelovende presentaties. Criterium voor selectie is dat een verhaal inspireert tot duurzaam gebruik van INSPIRE. We hopen natuurlijk dat er ook een Nederlandse inzending voor de gouden ananas wordt genomineerd! Inhoudelijk kan een genomineerde presentatie gaan over het inbedden van INSPIRE in de geo-infrastructuur van je land. Over het gebruiken van INSPIRE in e-reporting. Maar het kunnen ook toepassingen zijn die gebruik maken van INSPIRE-data, of buurlanden die samenwerken met INSPIRE. Met behulp van een app, kunnen de bezoekers van de conferentie aangeven welk gepresenteerde idee hen het meeste aanspreekt. De presentatie met de meeste stemmen gaat naar huis met de trofee.

Nederland-België paviljoen

Op de INSPIRE conferentie willen de organisatoren namens Nederland en Belgie showcases laten zien van de nationale infrastructuur en toepassingen van INSPIRE. Daarvoor is een stuk beursvloer beschikbaar. Uitdaging is om die beursvloer nu aantrekkelijk aan te kleden. En daarvoor doen de initiatiefnemers een beroep op belangstellenden. Welke showcase zou hier niet mogen ontbreken?

Paper selectie INSPIRE conferentie kost meer tijd

Ruim 350 papers heeft het selectiecomité ontvangen voor de 240 plekken in het programma van de INSPIRE conferentie. Onder de inzendingen bevinden zich zo’n veertig inzendingen uit Nederland. Op 15 mei kwam het comité in Ispra bijeen om de paper-selectie te bespreken. Vanwege de vele goede inzendingen heeft het comité meer tijd nodig om tot een definitieve selectie te komen, aldus de organisatie. Indieners van papers horen uiterlijk 1 juni 2018 of ze zijn geselecteerd.

Website Inspire Conference 2018

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top