Inspectierobot voor asbestcement afvalwaterleidingen

Inspectierobot voor asbestcement afvalwaterleidingen

Het Friese bedrijf Acquaint en onderzoeksinstituut Wetsus ontwikkelen samen met enkele waterschappen een slimme inspectierobot voor asbestcement afvalwaterleidingen. Dit instrument kan van binnenuit zwakke plekken ontdekken.

Het is voor waterschappen vaak niet eenvoudig om precies te bepalen hoe lang asbestcement leidingen meegaan en waar reparaties nodig zijn. De meeste rioolleidingen zijn door de vele bochten en hoeken lastig te inspecteren. De nieuwe inspectierobot biedt een oplossing, zegt Rudy Dijkstra, directeur van Acquaint. “Door deze innovatie kunnen leidingen inwendig over de gehele lengte worden gecontroleerd.”

PIG

Dijkstra heeft het zelf over een intelligente ‘pig’. “Dit is een afkorting voor ‘pipeline inspection gauge’. De term komt uit de olie- en gasindustrie.” De pig is speciaal bedoeld voor asbestcement afvalwaterleidingen die vooral stammen uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Dijkstra omschrijft het instrument als een soort spons die volgestopt is met meetapparatuur. “Onder andere met sensoren die de buiswand met ultrageluid scannen en een ‘tactical gyroscope’. Ook zit er een cameraatje in. De spons spoelt mee met het water.”

Beter beeld

Waterschappen kunnen op deze manier de conditie van buizen en verbindingen nauwkeurig in kaart brengen. Dijkstra: “Zij kunnen snel zwakke plekken ontdekken die moeten worden gerepareerd. Ook krijgen ze een veel beter beeld van de levensduur van leidingen. Deze gaan vaak langer mee dan wordt aangenomen op basis van de huidige inzichten. Dat is belangrijk voor asset management. Omdat waterschappen leidingen minder snel hoeven te vervangen, besparen ze kosten. Het systeem wordt veel robuuster.”

Samenwerking

Acquaint werkt bij de ontwikkeling van de inspectierobot samen met Wetsus, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waterschap Aa en Maas, Waterschapsbedrijf Limburg en waterschap Zuiderzeeland. Eerder heeft het bedrijf uit Wommels, samen met vijf waterleidingbedrijven, een intelligente pig voor drinkwaterleidingen van kunststof en metaal ontwikkeld. Deze tool is al in gebruik. De pig voor asbestcementen afvalwaterleidingen is hierop een vervolg. Dijkstra verwacht dat het instrument over een half tot driekwart jaar commercieel beschikbaar is. “Dan kunnen alle waterschappen er gebruik van maken.”

Website Acquaint

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top