Insights for ArcGIS

Insights for ArcGIS

Interactief visualiseren

Insights for ArcGIS visualiseert data op een interactieve manier. Wat opvalt is dat in deze nieuwe technologie de kaartvisualisatie één van de mogelijkheden is, naast grafieken en tabellen. Ernst Eijkelenboom, product consultant van Esri Nederland: “De meeste analysekracht zit uiteraard in de kaart, omdat een kaart nu eenmaal een effectieve manier is om data grondig te analyseren.”

Door Remco Takken

 

Ook open data van derden kunnen worden toegevoegd aan Insights for ArcGIS, bijvoorbeeld de aardbevingendata van het KNMI.

Verborgen patronen herkennen in data. Het zal een GIS-specialist niet onbekend in de oren klinken. Immers, is dat niet het doel van iedere ruimtelijke analyse? Verschillende datasets worden ingezet om een helder antwoord te geven op een complex vraagstuk. Niets nieuws onder de zon, zou je op het eerste gezicht zeggen. Wanneer het gaat om de functionaliteit van Insights for ArcGIS, moet daar echter één belangrijke term aan worden toegevoegd: ‘intuïtief’. Een GIS-analyse, bijvoorbeeld met ArcGIS, wordt door buitenstaanders vaak gezien als ‘zwaar’ en ontoegankelijk. Iets voor professionals. In Insights for ArcGIS wordt het de maker van trendanalyse echter heel eenvoudig gemaakt. Je krijgt het gevoel dat je je gegevens enkel in beeld hoeft te ‘slepen’ voor een snel resultaat.

 

Een nieuw project (Workbook) aanmaken gebeurt vanuit de startpagina, waar ook andere, reeds bestaande Workbooks te zien zijn.

 

Toegankelijk

Het slepen van allerlei datasets naar de zogenoemde Cards op een overzichtspagina (een Page) via drag-and-drop wordt met Insights for ArcGIS door Esri wel heel eenvoudig gemaakt. Dit leidt tot het interactief visualiseren aan de hand van grafieken, tabellen en kaarten. Door middel van een filter is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld terug te kijken in de tijd. Het combineren van enterprise-data en geodata, blijft dat niet het werk voor een GIS-professional? Ernst Eijkelenboom legt uit: “Veel GIS-afdelingen hebben de dataontsluiting van hun organisatie steeds beter op orde. Data geografisch analyseren blijft een vak. Je moet weten wat je doet en ook hoe je dit op een goede manier weergeeft op een kaart. Tegelijk werken veel beleidsmedewerkers, analisten, adviseurs en ingenieurs met veel data, maar is GIS voor hen niet toegankelijk. Zij kunnen dankzij Insights for ArcGIS veel sneller en veel laagdrempeliger gebruikmaken van de kracht van GIS. Voor analyses als aggregeren en filteren biedt Insights een mooie oplossing voor niet-GIS’ers.” Voor de GIS-professional zijn ook andere analyses met Insights for ArcGIS sneller en eenvoudiger uit te voeren.

 

Binnen Insights for ArcGIS kun je ervoor kiezen om verschillende fenomenen verschillend te visualiseren, bijvoorbeeld middels diagrammen en grafieken.

 

In de praktijk

Hoe werkt Insights for ArcGIS? Een nieuw project (Workbook) aanmaken gebeurt vanuit de startpagina, waar ook andere, reeds bestaande Workbooks te zien zijn. Vervolgens is het direct mogelijk om data toe te voegen aan een Page. Denk hierbij aan weblagen uit het ArcGIS-portaal, enterprise-databases of open data van derden. Bijvoorbeeld de aardbevingendata van het KNMI. Deze data worden toegevoegd op een pagina in het Workbook. Ernst Eijkelenboom legt uit wat er dan gebeurt: “Aan de zijkant verschijnen de data. Je kunt daar zien uit welke kolommen de dataset bestaat. Er kan bijvoorbeeld een datumveld in zitten, locatie kan een onderdeel zijn en de set kan andere eigenschappen bevatten. Het is direct mogelijk om een kolom van die datalaag te slepen in een Card. Zo kun je met het datumveld meteen zien hoe iets zich in de tijd heeft ontwikkeld.”

 

Informatie op een kaart

Wanneer Excel-lijsten coördinaten bevatten, is het mogelijk om deze informatie in een Card als kaart te tonen. Daarvoor activeer je locatie en dat kan door verschillende locatietypen te gebruiken, waaronder coördinaten en adressen. De kaartweergave ontstaat door dit veld op te pakken en op een nieuwe Card te slepen. Andere velden zijn aan de kaart toe te voegen door deze velden direct op de kaart te slepen. Eijkelenboom geeft een voorbeeld: “Als ik bijvoorbeeld aardbevingen op type of kracht wil visualiseren, sleep ik dat veld naar de kaart. Vervolgens kan ik de visualisatie nog aanpassen aan mijn wensen, bijvoorbeeld door er een heatmap van te maken.”

Grafieken en diagrammen

Wie databestanden uitzoekt, zal al snel merken dat verschillende datasets elk op zich weer andere mogelijkheden kenmerken. Zo geeft het aardbevingenbestand niet alleen informatie over de frequentie, de tijden waarop er aardbevingen waren en de kracht van de beving, maar ook of ze een natuurlijke oorzaak hadden of dat zij door de mens werden veroorzaakt. Binnen Insights for ArcGIS kun je ervoor kiezen om deze fenomenen te visualiseren middels diagrammen en grafieken. Hoe kies je de meest aansprekende voorbeelden om je boodschap duidelijk te laten overkomen? “Het mooie is dat je eenvoudig een Card kan wisselen van type. Een staafdiagram kan met een muisklik een donutdiagram, tree-map of een kaart worden. Met allerlei verschillende visualisaties naast elkaar kun je een compleet beeld geven.” Het kan gebeuren dat een trend of fenomeen niet duidelijk genoeg naar voren komt in een kaart of grafiek. De gegevens zijn eenvoudig te aggregeren per administratief gebied, bijvoorbeeld gemeente of postcodegebieden. Dit kan door een kaartlaag met het grensbestand toe te voegen.

 

“Een staafdiagram kan met een muisklik een donutdiagram, tree-map of een kaart worden. Met allerlei verschillende visualisaties naast elkaar kun je een compleet beeld geven.”

 

Delen

Alle stappen die binnen een project zijn ondernomen om tot resultaten te komen, worden vastgelegd. Het model zelf kan bovendien worden gedeeld, zodat iemand anders dezelfde stappen kan doorlopen, eventueel zelfs met een andere dataset. Ook de resultaten kunnen worden gedeeld. Anderen kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot een project, maar het is ook mogelijk de gegevens in een interactieve app te delen op een website of in een StoryMap. De gedeelde pagina is interactief en de Cards zijn met elkaar verbonden. Zo is het mogelijk uit een eenvoudige dataset op een interactieve manier nieuwe en exploratieve patronen te ontdekken om zo inzicht te krijgen in actuele thema’s.

 

Website Esri

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top