Innovatieve maatregelen bij hoog water

Innovatieve maatregelen bij hoog water

Op donderdagmiddag 31 mei 2018 oefenden civiele en militaire partners ‘de ultieme aanpak’ om beter voorbereid te zijn in geval van hoog water en calamiteiten.

Water risk Training Expertise centre (WTEc) en de Werkgroep Wiki Noodmaatregelen organiseerden deze demodag in samenwerking met VPdelta/TU Delft. Innovatieve versus traditionele maatregelen werden getest op Flood Proof Holland, een proeftuin van de TU Delft. Van de bekende zandzak, mobiele dijk tot de Tubebarrier die zichzelf vult met water. VPdelta-voorzitter Michiel van Haersma Buma en Kolonel Burg Valk, Commandant van het Kenniscentrum Genie onderstreepten in hun welkomstwoorden het belang van de oefening. Hierin speelt kennisuitwisseling en samenwerken een cruciale rol. De grote opkomst bewijst dat voor overheidsorganisaties en bedrijven steeds duidelijker wordt dat er actie ondernomen moet worden om de schade door water te beperken.

Wedstrijdje op de polder
Verschillende teams van defensie, scholieren, studenten, ondernemers en wetenschappers streden onder leiding van professor Bas Jonkman en Bas Kolen (TU Delft) tegen elkaar met diverse oplossingen om hoog water te keren. Zo ontpopte de polder zich tot een grote ‘speeltuin’ waar de krachten gebundeld werden om de effectiviteit en snelheid van optreden bij overstromingen te optimaliseren en beter voorbereid te zijn als de nood hoog is.

De winnaars
Elk team werd nauwkeurig gejureerd door een onderzoeksteam van de TU Delft. Het team dat namens de TU gekozen werd tot winnaar waren de waterbouwers, studenten van de TU Delft en de publieksprijs ging met volle overtuiging van het publiek naar de enthousiaste scholieren van het Novum Gymnasium in Voorburg. Defensie verkoos de SlamDam als meest innovatieve, snel en eenvoudig uit te leggen waterkering.

Menskracht
Tijdens de oefening kwam naar voren dat de manier waarop het werk wordt uitgevoerd heel belangrijk is. Bas Kolen (TU Delft): “Factoren als de mate van organisatie, de teamsamenstelling, de voorbereiding vooraf en taakverdeling binnen een team spelen een grote rol in de effectiviteit. De mensen die het doen zijn dus heel belangrijk!”

Website VPdelta

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top