Innovatielab leefomgeving meet luchtkwaliteit Utrecht Science Park  

Innovatielab leefomgeving meet luchtkwaliteit Utrecht Science Park  

Samen met partners TNO, Luchtradar en JCDecaux openden het RIVM, de Universiteit Utrecht en de stichting Utrecht Science Park op 19 september het eerste Living Lab Air: een sensornetwerk voor het meten van de actuele luchtkwaliteit.

Het sensornetwerk bestaat uit zo’n twintig sensoren, verspreid over het Utrecht Science Park. De informatie van de nieuwste generatie sensoren wordt via het 4G netwerk verzameld en gevalideerd. Het platform LivingLabAir.nl geeft vervolgens de meetgegevens real-time weer. Dit maakt het voor werknemers, bezoekers en bewoners mogelijk om een nauwkeurig inzicht te krijgen in de actuele luchtkwaliteit. De informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de schoonste routes aan te wijzen, concentratiepieken tijdens de spits zichtbaar te maken en beleid ten aanzien van mobiliteit te onderbouwen. Het RIVM stelt meetkits beschikbaar. Ze meten fijn stof en stikstofdioxide (NO2). In het Living Lab Air wil het RIVM meer onderzoek doen naar de kwaliteit en de duiding van de meetgegevens. En dat is nodig, zo blijkt uit een notitie die de ervaring met de meting van NO2 in andere pilotprojecten beschrijft. Het RIVM presenteert de meetgegevens uit de verschillende projecten, waaronder het Living Lab Air, op het ‘Samen Meten’ dataportaal. Dit dataportaal is nog in ontwikkeling.
 
De openingshandelingen werden verricht door Els van Schie (directeur Milieu & Veiligheid RIVM), Lot van Hooijdonk (wethouder gemeente Utrecht), Jan Henk van der Velden (directeur Utrecht Science Park) en Anton Pijpers (vice-voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht). Bron foto: Utrecht Science Park

 

Samen nieuwe ideeën verkennen
De ambities reiken verder. Het USP Innovatielab Leefomgeving verbindt wetenschappers, studenten en bewoners op het Utrecht Science Park om in open innovatie nieuwe ideeën te toetsen of te verkennen in kleine pilotprojecten. De resultaten kunnen vervolgens worden ingezet in andere stedelijke of landelijke gebieden. Hiermee wil het Innovatielab een motor zijn voor verbetering van de gezondheid in de leefomgeving. Het USP Innovatielab Leefomgeving biedt zo een brede en laagdrempelige experimenteerruimte voor nieuwe technologie, gericht op leefomgeving en gezondheid. Infrastructuur en technologie zijn beschikbaar om experimenten op te zetten rond toepassing van milieusensoren, combinaties te maken met het monitoren van gezondheidsparameters, ‘citizen science’-projecten, BigData-toepassingen en ontwikkeling van apps voor de leefomgeving.
 
Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top