‘Innovatie genoeg, maar het moet sneller’

‘Innovatie genoeg, maar het moet sneller’

“Er zijn voldoende innovatieve oplossingen in de Nederlandse infrasector, maar het tempo van vernieuwing moet fors omhoog.” Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michèle Blom herhaalde tijdens de officiële opening van InfraTech 2019 in Rotterdam Ahoy haar boodschap uit september. “De basis van innovatie zit volgens mij in de herhaling. Alleen dan word je interessant voor investeringen vanuit het bedrijfsleven.”

Blom deelde tijdens de drukbezochte opening van Nederlands grootste en meest invloedrijke kennisplatform voor de infrasector het podium met mede-gastheer Marc van Leeuwen, Directeur Projectmanagement & Engineering op de afdeling Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam. Hij beaamde de woorden van Blom: “Er vindt wel degelijk veel innovatie plaats in deze sector. Maar vooral op het gebied van samenwerking zijn nog stappen te zetten. En ik denk ook dat meer en snellere innovatie van de vraagkant – van ons dus – moet komen.” 

De visie van Van Leeuwen werd al eerder bevestigd door Jesse van der Mieden, die voor zijn afstudeerscriptie voor de masterstudie Construction management and Engineering onderzoek deed naar innovaties in aanbestedingen. “Innovatie kan alleen slagen als  opdrachtgevers in een zeer vroeg stadium met zo veel mogelijk partijen om de tafel durven te gaan zitten en samen het probleem in kaart brengen. De oplossing volgt later wel.”

Blom gaf aan dat Rijkswaterstaat dat ook inziet. “Er valt ook bij Rijkswaterstaat nog een wereld te winnen. Maar we zijn al druk  aan het oefenen. Bijvoorbeeld met het in het najaar afgeronde project DOEN, waarbij we in een vroeg stadium samen met marktpartijen om de tafel zijn gegaan.”

Disruptief
De dynamische opening van InfraTech 2019 werd opgeluisterd met verschillende inspirerende lezingen. Bijvoorbeeld van voormalig minister van Financiën en huidig financieel directeur van KPN, Jan Kees de Jager, die uit de doeken deed hoe niet alleen KPN, maar wat hem betreft de hele maatschappij in de komende tijd zal verduurzamen. Volgens De Jager lopen we zo onderhand tegen grenzen aan van wat nog te bereiken is met traditionele verduurzamingsmaatregelen. “Er zijn andersoortige innovaties nodig. En die zullen op een uiterst disruptieve manier voortkomen uit de circulaire economie, Smart Cities, the Internet of Things, Big Data en de deeleconomie. En we zullen echt werk moeten gaan maken van recycling van onze spullen. Want ook aan grondstoffen die nodig zijn voor bijvoorbeeld elektrisch rijden zit een grens.”

Algoritmes en Big Data
Drievoudig kitesurfkampioen Katja Roose is ambassadeur bij de Dutch Wavemakers, een organisatie die de wereldwijde wateruitdagingen onder de aandacht van jongeren wil brengen om zo het vermaarde Nederlandse watermanagement te promoten. Roose werkt bij Radac, een bedrijf dat door middel van radartechnologie golf- en getijdenbewegingen monitort. Roose vertelde tijdens de opening over hoe ze jongeren motiveert om zich te verdiepen in water- en technische oplossingen: “Niet op de belerende manier zoals dat toch vaak overkomt als de overheid zoiets zegt. Juist met jonge mensen en topsporters heb je een prachtig uithangbord.”

Nederlands jongste promovendus in de filosofie van de wiskunde, Stefan Buijsman, schreef een boek over de vele toepassingen van wiskunde en hoe die wetenschap met alles om ons  heen verweven is. Hij waarschuwde tijdens de opening voor de voortschrijdende wereld van algoritmes en big data, die niet alleen ons spoorboekje, maar straks ook het wegennet besturen. “Dat betekent wel dat je mensen in zo simpel mogelijke taal moet uitleggen hoe bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie werkt. Om angst voor vooruitgang af te remmen moet je blijven uitleggen hoe slimme technieken werken.”

InfraTech werd daarop officieel geopend door een druk op een rode knop door alle sprekers, samen met huisrobot Pepper van Rijkswaterstaat. Die onderstreepte daarmee het centrale thema van de vakbeurs ‘Future Proof’.

Website InfraTech

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top