Met 637 exposanten en 21.017 bezoekers was InfraTech 2017 groter dan ooit. De 12e editie van de belangrijkste vakbeurs voor de infrasector toont daarmee aan een uiterst nauwkeurige graadmeter te zijn voor de ontwikkelingen in de markt. Thema van InfraTech 2017 was Slim Verbinden. Niet voor niets bood Rotterdam Ahoy vier dagen lang plaats aan alle partijen in de keten en was het dé ontmoetingsplek voor de sector.
De provincies, gemeenten, waterschappen, ProRail en Rijkswaterstaat aan opdrachtgeverszijde. Aannemers, toeleveranciers en specialistische bedrijven aan de opdrachtnemerskant. Maar ook kennisinstituten als CROW, SBRCURnet, PIANOo en De Bouwcampus en brancheorganisaties als Bouwend Nederland, MKB INFRA, NLingenieurs en de Vereniging van Waterbouwers gaven acte de presence.
Veel innovaties
Exhibition Manager Saskia Vernooij: “De sprong voorwaarts die de sector nu doormaakt was vier dagen voelbaar op InfraTech. Er is duidelijk sprake van nieuw elan. Ik ben trots dat we hier zoveel innovaties bij elkaar hebben gebracht en dat er nieuwe kennis wordt gedeeld.” Nieuwe initiatieven als het Ingenieursplein, het Smart Mobility Plein, een Startup plein en de zogenoemde ‘op de dijk gesprekken’ over het Hoogwaterbeschermingsprogramma waren een schot in de roos en trokken veel publiek
Fantastisch platform
“Het belang van InfraTech voor de sector kan niet worden onderschat,” stelde Rijkswaterstaat-topman Jan Hendrik Dronkers tijdens de opening van de vakbeurs. “Het is een fantastisch platform om te komen tot innovatie in de bouw en vooral om de schaalvergroting van innovatie die nodig is te bewerkstelligen. We hebben hele goede infrastructuur in Nederland, maar willen we die op peil houden dan moeten we de handen uit de mouwen steken.”
InfraTech Innovatieprijs 2017
Het dijkversterkingsproject KIS werd de grote winnaar van de InfraTech Innovatieprijs. De samenwerking tussen Mourik Infra, Besix en het waterschap Rivierenland won in de categorie Project Innovatie en pakte de Cobouw Publieksprijs. De Shimlift, een spoorinnovatie van Movares en BAM, won in de categorie Product Innovatie.
Van Gogh Museum beloond voor beste samenwerking
Op de laatste dag van InfraTech won het Integraal Beheercontract Van Gogh Museum (Rijksvastgoedbedrijf – Strukton Worksphere) de prijs voor het bouwproject waarin het beste is samengewerkt. De prijs werd toegekend door het Opdrachtgeversforum vanuit de leidende principes uit de – een jaar geleden massaal omarmde – Marktvisie waren essentieel in het oordeel van de jury.
Kennis
Het CROW Infradebat trok met drie topambtenaren van respectievelijk Rijkswaterstaat, Economische Zaken en het Rijksvastgoedbedrijf volle tribunes. Belangrijke conclusie na het debat was dat de sector uit een ander vaatje zal moeten tappen, wil het de ambities die de overheid heeft, kunnen realiseren. “Maar de mensen hier op de beurs bewijzen dat er veel mogelijk is. Het borrelt en het bruist.” Op de Marktdag van Rijkswaterstaat verscheen op woensdag een recordaantal bezoekers.
In Rotterdam Ahoy krijgt InfraTech een vervolg van 15 t/m 18 januari 2019.