Infrastructuurdata kunnen profiteren van netwerkeffecten

Infrastructuurdata kunnen profiteren van netwerkeffecten

Bij digitale tweelingen is openheid de grote winnaar

Wat zou u zeggen als u een toverstaf zou hebben en alle tijd en moeite die u en uw organisatie besteden aan het transformeren van data, het integreren van data en het samenvoegen van data zou kunnen laten verdwijnen? Wat als u uw tijd zou kunnen besteden aan het genereren van inzichten en het helpen van uw teams bij het nemen van beslissingen die u geld kunnen besparen en uw risico’s kunnen verlagen?

Door Bhupinder Singh 

Digitale tweelingen gaan verder dan BIM en bieden nieuwe kansen op het gebied van beheer en procesanalyse.

Aan het begin van mijn carrière ging onze branche door de digitale transformatie van CAD: alles wat we op papier deden werd naar de computer overgeheveld. De volgende onderbreking was toen de branche overstapte van CAD naar BIM (Building Information Modeling). Nu gaat onze branche verder dan BIM met de opkomst van digitale tweelingen voor infrastructuur, oftewel iTwins. Deze iTwins voegen de ontbrekende contextdimensies toe: de fysieke kenmerken van waar de asset zich op de planeet bevindt en de dimensie van tijd – niets is statisch in onze wereld – en andere soorten data zoals Internet of Things (IoT) en operationele data. We zijn overgestapt van documentgerichte workflows naar modelgerichte workflows, en nu in het tijdperk van digitaal gebouwde omgevingen is de volgende logische stap de overstap naar datagerichte workflows.
Bedrijven worden allemaal datagedreven ondernemingen en de organisaties die gaan slagen, zijn die organisaties die data kunnen converteren naar bruikbare informatie en de waarde ervan gedurende de levensduur van de asset kunnen maximaliseren. Infrastructuurdata kunnen profiteren van netwerkeffecten: dit betekent dat hoe meer mensen de data gebruiken en toegang hebben tot de data, en bijdragen aan die data, hoe waardevoller de data worden. Openheid en verbondenheid zullen daarom de drijvende kracht zijn om de waarde van data te maximaliseren en deze netwerkeffecten in het ecosysteem van de infrastructuur op grote schaal te laten groeien.

Het automatiseringsdoel van vandaag is om data te combineren die afkomstig zijn uit engineeringtechnologie, informatietechnologie en operationele technologie en zo totaaloverzicht te krijgen van de status van bijvoorbeeld een fabriek.

Naadloos integreren
Het doel is om data te combineren die afkomstig zijn uit engineeringtechnologie (ET), informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT), en deze samen te brengen waar ze via één enkel venster kunnen worden bekeken. We hebben met veel gebruikers gesproken om inzicht te krijgen in de obstakels die in de weg zouden kunnen staan om dit doel te bereiken. Een van de grootste uitdagingen bij het organiseren van deze data-aggregatie was de tijd en moeite die nodig waren om bedrijfseigen en incompatibele data-indelingen te transformeren en op elkaar af te stemmen. Wat nodig is om dit probleem op te lossen, is een open platform dat al deze verschillende soorten informatie kan extraheren en naadloos integreren.
Het is niet alleen Bentley Systems dat behoefte heeft aan een open raamwerk voor infrastructuur voor digitale tweelingen. In een whitepaper met de titel ‘The Gemini Principles’ noemt het Centre for Digital Built Britain (CDBB) ‘openheid’ als het centrale principe voor de realisatie van ‘effectief informatiebeheer van de built-omgeving’. Hun conclusie is dat open source- en samenwerkingsmodellen vertrouwen opbouwen, kosten verlagen en waarde creëren die beter is dan welke andere benadering dan ook.

Leveranciersneutraal
Een ‘open’ digitaal twin-platform moet bij Bentley aan drie primaire criteria voldoen. Ten eerste moet het leveranciersneutraal zijn met betrekking tot de gebruikte toepassingen. Het maakt niet uit of de gebruikte toepassingen afkomstig zijn van Bentley of van andere leveranciers zoals Autodesk, Graphisoft, Hexagon, Trimble of Aveva. Het systeem moet al deze informatie kunnen extraheren en beschikbaar maken in een open context.
Ten tweede moet het systeem open zijn voor waar de bestanden zich bevinden. Het is niet zo dat alle data waarmee u werkt in één homogene, gestructureerde ruimte of monolithische database zullen staan. Connectors kunnen worden gebouwd om de data te vinden waar de data zich bevinden. Ten derde moet het systeem open zijn wat de semantiek van de data betreft, met de mogelijkheid om data in de eigen indeling in een open standaard te openen, waarover u query’s kunt stellen, dit kunt onderzoeken en informatie kunt integreren.

Open source-platform
In juni 2019 heeft Bentley Systems versie 1.0 van het iModel.js-platform op GitHub uitgebracht. iModel.js is een open source-platform voor het maken, visualiseren en analyseren van digitale tweelingen in de infrastructuur. iModel.js is open, flexibel en ontwikkeld voor de cloud, internet en de mobiele wereld waarin we nu leven. Dit creëert een open platform voor eindgebruikers en hun toeleveringsketen om voort te bouwen op, verbinding te maken met en waarde te kunnen halen uit de digitale tweelingen van de infrastructuur in al uw workflows. iModel.js is geschreven met moderne cloud- en webtechnologieën en is beschikbaar voor het ontwikkelen van uw eigen oplossingen voor visualisering en verbinding met de rest van de digitale wereld.
U bent misschien verbaasd dat Bentley bereid is zijn meest innovatieve en nieuwe technologie te gebruiken en beschikbaar te maken als open source? We hebben dit gedaan omdat we er fundamenteel in geloven dat een open systeem, op de lange termijn, het meest succesvol zal zijn in het creëren van een bloeiend digitale tweelingecosysteem voor infrastructuur.

Bhupinder Singh, chief product officer bij Bentley Systems: “Openheid en verbondenheid zullen de drijvende kracht zijn om de waarde van data te maximaliseren.”

Transparant
Complexe infrastructuurprojecten profiteren van een bloeiend, open en onderling verbonden data-ecosysteem. De data moeten vrij de digitale tweelinginfrastructuur in en uit kunnen stromen, en moeten transparant en gemakkelijk te begrijpen zijn voor gebruikers. Het moet ook eenvoudig zijn om workflows te ontwikkelen die toegang hebben tot, en gebruikmaken van de data in digitale tweelingen.

De mogelijkheden voor digitale tweelinginfrastructuren zijn werkelijk onbeperkt en openheid is een vereiste voor het realiseren van digitale tweelingen. Hierdoor zal onze branche verder ontwikkelen dan met BIM. Zo kunnen we meer inzichten krijgen tijdens het ontwerp en de constructie, en uiteindelijk een duurzamere en veerkrachtige infrastructuur realiseren tijdens onze activiteiten. Bij digitale tweelingen is openheid de grote winnaar.

Bhupinder Singh is chief product officer bij Bentley Systems. Voor meer informatie:

Website Bentley Systems

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top